Analytics

lunes, 27 de febrero de 2017

DISSENYADORS TRAGES OFICIALS FILAES

Com si es tractara d'un llibret de filaes presentem els bocetos dels trages oficials de les 28 filaes alcoyanes. Els dissenys són els originals que protagonitzen les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi. Primer es poden contemplar les pintures que Gonzalo Matarredona va fer per a algunes filaes. En segon lloc Emilio Payà completa la col·lecció de pintures amb la resta de filaes. Els estils diferenciats dels dos artistes no són cap problema per a disfrutar del colorit de les vestimentes oficials dels festers. Junt al dibuix de cada filà està referenciat el nom de l'autor del trage. La majoria de dissenyadors ja han faltat però deixen com a llegat de Nostra Festa uns magnífics dissenys per a moros i cristians. Potser en els pròxims anys les dones de ple dret també podran vestir, en igualtat de condicions, els tradicionals vestits que fins ara són propietat dels membres masculins. Elles formen part de la filà però, en la majoria de filaes, continuen portant els trages femenins d'acompanyant. Els trages masculins han existit desde fa molts anys i identifiquen a cada filà a través dels colors, formes i materials. Són bocetos datats entre els segles XIX i XX i per tant estan molt arrelats als festers i tenen una llarga història darrere. Per això fem aquest xicotet homenatge als dissenyadors que van idear o renovar la estampa típica de les filaes mores i cristianes actuals.
 Filà Llana: Pepe Mataix.
 Filà Judíos: Luis Solbes. Modificació.
 Filà Magenta: Rafael Aracil.
 Filà Cordoneros: Antonio Payà. 
 Filà Ligeros: Rigoberto Guarinos.
 Filà Benimerines: Paco Aznar.
 Filà Maseros: Anònim. Rèplica dels llauradors de l'horta valenciana al segle XIX.
 Filà Gusmans: Francisco Laporta.
 Filà Vascos: Francisco Laporta.
 Filà Mozàrabes: Rafael Guarinos. Modificació.
 Filà Almogàvars: Luis Solbes. Modificació.
 Filà Navarros: Luis Solbes. Modificació.
 Filà Tomasines: Rafael Guarinos. Modificació.
 Filà Cruzados: José Balaguer.
 Filà Alcodianos: Rafael Guarinos. 

 Filà Miqueros: Camilo Llàcer.
 Filà Xanos: Rafael Guarinos. Modificació.
 Filà Verds: Fausto Soler. Modificació.
 Filà Mudéjares: Lorenzo Silvestre.
 Filà Abencerrajes: Rafael Peidro. 
 Filà Marrakesch: Francisco Laporta.
 Filà Realistes: Francisco Sempere. Modificació.
 Filà Berberiscos: Rafael Giner. 
 Filà Andaluces: Anònim. Rèplica dels contrabandistes de Despeñaperros al segle XVIII.
 Filà Asturianos: Luis Solbes. Modificació.
 Filà Cides: Rafael Guarinos. Modificació.
 Filà Muntanyesos: Francisco Zaragoza. 
 Filà Aragonesos: Luis Solbes. 

jueves, 23 de febrero de 2017

CONCÒRDIES SANT JORDI

La concòrdia de Sant Jordi és una imatge del màrtir de Capadòcia que il·lustra un guió d'actes especial en el que se li dona més importància als actes religiosos. Aquest curt guió d'actes es publica anualment i té com a portada una il·lustració de Sant Jordi. La portada sempre té caràcter religiós ja que l'objectiu de les concòrdies és ressaltar els actes litúrgics, sobretot els que es celebren dins les esglésies alcoyanes. Les concòrdies conserven preciosos dissenys de fa molts anys ja que es publiquen desde principis del segle XX. Concòrdia també pot referir-se als devots del patró. Actualment és una estampa que reprodueix una imatge de Sant Jordi i que explica els actes festers. L'Associació de Sant Jordi s'encarrega de buscar quadres o figures de Sant Jordi eqüestre per a convertir-les en la concòrdia oficial. Com falten exactament dos mesos per al 23 d'abril, número i onomàstica del patró d'Alcoi, presentem les millors concòrdies de Sant Jordi:
 1904. 
 1905.
 1912.
 1932.
 1933.
 1940.
 1943.
 1945.
 1947.
 1953.
 1957.
 1960.
 1966.
 1968.
 1973.
 1974.
 1978.
 1981.
 1982.
 1983.
 1986.
 1990.
 1994.
 1997.
 1999.
 2001.
 2003.
 2004.
 2005.
 2007.
 2008.
 2010.
 2011.
 2013.
2014.
 2015.
 2016.

El Casal de Sant Jordi continua implicat en la incorporació de la dona en la festa com a membre de ple dret i ha promulgat una reforma de l'Ordenança Festera per a permetre la Glòria Mixta. En 2016 es va acordar una doble Glòria que diferenciara el trages femenins i masculins però la proposta no ha eixit avant per les complicacions que comporta tindre una Glòria Femenina que necessitara a dos dones fent de Sargento. El canvi té com a clau diferenciar esquadra de formació. Seria més senzill que tant els homes com les dones vestiren el mateix trage oficial però els directius continuen preferint que les dones desfilen amb el trage femení, que en moltes ocasions es pareix a una princesa i no és l'adequat per a fer esquadra. Algunes filaes ja han tingut problemes i han hagut de renovar el trage femení per a que fora quasi idèntic al masculí que sempre té més història i transcendència. A la Glòria del diumenge de Pasqua podran participar dones mesclades amb els homes, encara que elles portaran el trage femení de la filà corresponent. La uniformitat i estètica pot quedar rara però de moment és la única idea que té l'Associació de Sant Jordi per a que la dona participe en igualtat. Per altra part la Diana també s'adapta als temps i el Sargento podrà dirigir una esquadra de dones. És un problema que tenia la filà del capità moro d'enguany i sembla que finalment les dones si que podran arrancar la Diana Mora junt a Daniel Méndez, l'home que representa la figura històrica del Sargento Moro i que fa de cabo amb llança a la Diana. La polèmica s'ha creat al haver una esquadra femenina amb cabo masculí. Són temps de reflexió i ara que la integració de la dona en les filaes és una realitat hi ha que buscar la millor formula. La més digna per a Alcoi seria que els homes i les dones portaren el mateix trage. Així s'evitarien problemes amb les esquadres oficials, que poden ser dels dos gèneres. Les esquadres mixtes estan prohibides però hi ha que veure quina evolució té Nostra Festa en els pròxims anys. A les dones els espera un futur esperançador en les Festes d'Alcoi.

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites