Analytics
miércoles, 31 de agosto de 2022
LES FESTES D'ALCOI ALS ANYS 40
jueves, 25 de agosto de 2022
FESTES D'ONTINYENT 2022
viernes, 19 de agosto de 2022
RETRANSMISSIÓ ENTRADES 2022
viernes, 12 de agosto de 2022
CURIOSITATS DE LES FESTES DE MOROS I CRISTIANS DE COCENTAINA
Les Festes de Moros i Cristians tornen a Cocentaina entre els dies 12 i 15 d'agost de 2022. El poble socarrat mereix celebrar les seues tradicions en condicions. La falta de gel no impedirà refrescar-se amb una bona mentireta amb aiguallimó negre. L'estiu li aporta a la Nit de l'olla del divendres eixa essència calorosa tan típica de les desfilades pel Passeig del Comtat. Desprès del cant de l'Himne, a les 7 del matí del dia 13 arrancarà la Primera Diana a la plaça de l'Ajuntament. Els ballets d'Alicia Montava i les 4 esquadres de negres de Juan Climent i Ximo Pascual han esperat amb resignació el final de la pandèmia del Covid-19 per a recuperar les magnífiques Entrades del dissabte a les 7 de la vesprada. El diumenge, les 16 filaes de Cocentaina volen rendir culte a Sant Hipòlit Màrtir desprès de més de 2 anys d'incertesa. No faltaran ofrenes i processons en honor del patró. Els capitans i abanderats de les filaes Contrabandistes, Almogàvars, Bequeteros i Mudéjares posaran fi als seus anys especials el dilluns amb l'Alardo. Hi haurà armes, canyons llaneros, molta pólvora i també una batalla a l'horta. L'ambaixada de les tomaques entre les filaes Cavallets i Bequeteros fa més significativa la germanor contestana. Per primer any la nit de l'últim dia es farà un soparet d'unió entre tots els festers i festeres a la plaça del Mercat. Un acte nou per posar punt i final i que serà tan històric com les efemèrides que hem recopilat de les últimes 4 dècades:
1980: José Insa composa l'Himne de Festes de Cocentaina amb lletra del poeta Gerard Mur.
1981: El capità moro de la filà Bereberes desfila sobre un camell albí de Siberia i envoltat de tigres i lleons.
1982: Les filaes Contestanos, Contrabandistes, Bequeteros i Mudéjares brillen amb les seues esquadres de negres de capitans i abanderats.
1983: José Francisco Molina Pérez dedica la coneguda marxa cristiana "Víctor" al capità cruzado.
1984: Els Sargentos Moro i Cristià tornaven a dirigir les esquadres de la Publicació i es canviava la data a la vesprada de l'últim dissabte de juny.
1985: Cinqüentenari del famós pasdoble "Paquito el Xocolatero", amb actes honorífics al seu autor Gustavo Pascual Falcó.
1986: Recuperació de l'antic acte de l'Ambaixada del Contrabando al migdia del dia l'Entrada.
1987: La filà Gentils compleix 25 anys amb una esquadra commemorativa d'Aurelio Pérez Savall baix un cel nuvolat.
1988: Desaparició de la figura de la cort de dames i de la Reina de les Festes per a dignficar més els capitans i abanderats de les filaes Gentils, Almogàvars, Bereberes i Manta Roja.
1989: Primer ballet a les Entrades de Cocentaina amb el capità moro de la filà Bequeteros, portejat per esclaus i amb un grup de Marroc tocant la percussió.
1990: Les filaes Cruzados, Cavallets, Llana i Guàrdia Jalifiana fan uns càrrecs destacables en l'any del Bicentenari de la Relíquia del patró.
1991: La pluja acompanya el dia de les Entrades, sobretot a la Primera Diana que arranquen les filaes Almogàvars i Manta Roja.
1992: Fortes discussions entre dos grups de membres de la filà Bereberes Borts provoca la major crisi de les Festes de Cocentaina amb moltes polèmiques i sentències judicials.
1993: Primera esquadra de negres femenina en l'abanderat cristià de la filà Contestanos.
1994: Les Entrades es desenvolupen amb una fina pluja inusual que acompanya a les filaes mores.
1995: Últim any en que les Entrades es van celebrar diumenge a les 6 de la vesprada i no dissabte com en l'actualitat.
1996: Estrena de la filà Edetanos que va participar tan sols durant 4 anys al bàndol cristià i integrant a la dona a la Publicació i l'Entrada.
1997: Primeres esquadres de negres d'Ernesto Ferràndiz als abanderats de les filaes Cavallets i Guàrdia Jalifiana.
1998: Primera arrancà de Diana Femenina en l'any de capitania cristiana de la filà Almogàvars.
1999: Primera marxa cristiana de Francisco Valor Llorens. S'estrena "Laia" amb el capità cristià de la filà Contrabandistes i els abanderats italians d'Arezzo.
2000: Durant l'any es festeja el 400 aniversari de la proclamació de Sant Hipòlit Màrtir com a patró per a salvar a la població d'una epidèmia de peste negra, creant-se per a l'ocasió unes andes noves.
2001: La primera capitania cristiana del segle XXI resulta espectacular gràcies a la filà Maseros, el ballet de corbs d'Alicia Montava, els castellers i alfàbregues i l'estrena de la peça musical "Manta, forca i festa" de Francisco Valor.
2002: Desaparició de la filà Contestanos per falta de festers, descompensant-se encara més el bàndol cristià amb sols 6 filaes amenaçades per una tempesta durant la desfilada.
2003: A la màgica capitania cristiana de la filà Cruzados sonen "Crusllan" de José Rafael Pascual Vilaplana i "Creu daurà", marxa cristiana que Francisco Valor composa pels 50 anys de la pròpia filà i que es fa famosa.
2004: Es crea l'acte de la Crema del Castell per a representar els 700 anys sent socarrats desde que Al-Abbas va incendiar la vil·la comtal en l'atac musulmà de 1304.
2005: L'abanderat moro de la filà Guàrdia Jalifiana sorprèn amb el cap rapat, la marxa mora "Ben Al Sahagui" de Francisco Valor i un extens boato.
2006: Una nova versió de les Ambaixades es escrita per Iván Carbonell Iglesias en llengua valenciana
2007: L'abanderat cristià de la filà Almogàvars fa un homenatge al seu germà que anava a desenvolupar el càrrec abans de faltar i li dedica la marxa cristiana "Rovira Palacios".
2008: Ximo Pascual dissenya la totalitat de les 4 esquadres de negres dels càrrecs, causant impacte les filaes Maseros, Gentils, Mudéjares i Bequeteros.
2009: Ana Llavori Savall es converteix en la primera abanderada cristiana de la història amb la filà Contrabandistes de Cocentaina.
2010: Hi ha retrassos greus a l'horari de les Entrades, sobretot pels talls de les filaes cristianes i la participació massiva a la capitania mora de la filà Kabilenyos.
2011: Creació de la filà Cavallers de Llúria amb un trage medieval en blanc i negre d'Ernesto Ferràndiz.
2012: Una tempesta de pluja i vent interromp l'Entrada Cristiana abans de fer-se de nit.
2013: La crisi econòmica repercuteix en l'esplendor dels boatos de les filaes Cavallets, Almogàvars, Llana i Guàrdia Jalifiana.
2014: El capità moro de la filà Muladies estrena la marxa mora "Sang muladí" però no abandona les obres musicals clàssiques de referència com "Als Berebers" o "Himne dels Borts".
2015: L'Entrada Cristiana agrada amb una capitania cristiana de la filà Cruzados plena de ballets d'Alicia Montava i el primer Abanderat de la filà Cavallers de Llúria.
2016: Refundació de la filà Contestanos degut a una escissió de la filà Bereberes.
2017: Les Entrades recuperen el seu horari habitual, avançant-se una hora fins les 7 de la vesprada pels retrassos de l'any anterior i les 2 esquadres commemoratives dels 50 anys de les filaes Bequeteros i Mudéjares.
2018: Les filaes Cavallets i Llana van complir 150 anys amb esquadres commemoratives de Jordi Sellés.
2019: Les filaes Contestanos, Cruzados, Bereberes i Manta Roja desempenyen els càrrecs en el 500 aniversari del miracle de la Mare de Déu i sent les últimes abans del Coronavirus.
2020: Hipòlit Borras li traspassa la presidència de la Junta de Festes al masero Francisco Massanet.
2021: Segon any consecutiu en que es suspenen les Festes de Moros i Cristians per l'emergència sanitària.
2022: Ressorgiment de les Festes de Cocentaina amb un Cartell de Festes de Toni Domínguez i l'ontinyentí Saül Gómez dirigint l'Himne de Festes. Lletra a continuació.
Corre amb goig la gent
en alegria de Festes
obert el cor al sentiment
de passades gestes.
La festa contestana
record del conqueridor
del Montcabrer a l'Aitana,
Visca la germanor!
Honor i esplendor
brilla la llum ardenta
visca la germanor
que la festa sustenta.
Honor i esplendor
Visca la germanor!