Analytics

viernes, 12 de agosto de 2022

CURIOSITATS DE LES FESTES DE MOROS I CRISTIANS DE COCENTAINA

Les Festes de Moros i Cristians tornen a Cocentaina entre els dies 12 i 15 d'agost de 2022. El poble socarrat mereix celebrar les seues tradicions en condicions. La falta de gel no impedirà refrescar-se amb una bona mentireta amb aiguallimó negre. L'estiu li aporta a la Nit de l'olla del divendres eixa essència calorosa tan típica de les desfilades pel Passeig del Comtat. Desprès del cant de l'Himne, a les 7 del matí del dia 13 arrancarà la Primera Diana a la plaça de l'Ajuntament. Els ballets d'Alicia Montava i les 4 esquadres de negres de Juan Climent i Ximo Pascual han esperat amb resignació el final de la pandèmia del Covid-19 per a recuperar les magnífiques Entrades del dissabte a les 7 de la vesprada. El diumenge, les 16 filaes de Cocentaina volen rendir culte a Sant Hipòlit Màrtir desprès de més de 2 anys d'incertesa. No faltaran ofrenes i processons en honor del patró. Els capitans i abanderats de les filaes Contrabandistes, Almogàvars, Bequeteros i Mudéjares posaran fi als seus anys especials el dilluns amb l'Alardo. Hi haurà armes, canyons llaneros, molta pólvora i també una batalla a l'horta. L'ambaixada de les tomaques entre les filaes Cavallets i Bequeteros fa més significativa la germanor contestana. Per primer any la nit de l'últim dia es farà un soparet d'unió entre tots els festers i festeres a la plaça del Mercat. Un acte nou per posar punt i final i que serà tan històric com les efemèrides que hem recopilat de les últimes 4 dècades:

1980: José Insa composa l'Himne de Festes de Cocentaina amb lletra del poeta Gerard Mur.

1981: El capità moro de la filà Bereberes desfila sobre un camell albí de Siberia i envoltat de tigres i lleons.

1982: Les filaes Contestanos, Contrabandistes, Bequeteros i Mudéjares brillen amb les seues esquadres de negres de capitans i abanderats.

1983: José Francisco Molina Pérez dedica la coneguda marxa cristiana "Víctor" al capità cruzado.

1984: Els Sargentos Moro i Cristià tornaven a dirigir les esquadres de la Publicació i es canviava la data a la vesprada de l'últim dissabte de juny.

1985: Cinqüentenari del famós pasdoble "Paquito el Xocolatero", amb actes honorífics al seu autor Gustavo Pascual Falcó.

1986: Recuperació de l'antic acte de l'Ambaixada del Contrabando al migdia del dia l'Entrada.

1987: La filà Gentils compleix 25 anys amb una esquadra commemorativa d'Aurelio Pérez Savall baix un cel nuvolat.

1988: Desaparició de la figura de la cort de dames i de la Reina de les Festes per a dignficar més els capitans i abanderats de les filaes Gentils, Almogàvars, Bereberes i Manta Roja.

1989: Primer ballet a les Entrades de Cocentaina amb el capità moro de la filà Bequeteros, portejat per esclaus i amb un grup de Marroc tocant la percussió.

1990: Les filaes Cruzados, Cavallets, Llana i Guàrdia Jalifiana fan uns càrrecs destacables en l'any del Bicentenari de la Relíquia del patró.

1991: La pluja acompanya el dia de les Entrades, sobretot a la Primera Diana que arranquen les filaes Almogàvars i Manta Roja.

1992: Fortes discussions entre dos grups de membres de la filà Bereberes Borts provoca la major crisi de les Festes de Cocentaina amb moltes polèmiques i sentències judicials.

1993: Primera esquadra de negres femenina en l'abanderat cristià de la filà Contestanos.

1994: Les Entrades es desenvolupen amb una fina pluja inusual que acompanya a les filaes mores.

1995: Últim any en que les Entrades es van celebrar diumenge a les 6 de la vesprada i no dissabte com en l'actualitat.

1996: Estrena de la filà Edetanos que va participar tan sols durant 4 anys al bàndol cristià i integrant a la dona a la Publicació i l'Entrada. 

1997: Primeres esquadres de negres d'Ernesto Ferràndiz als abanderats de les filaes Cavallets i Guàrdia Jalifiana.

1998: Primera arrancà de Diana Femenina en l'any de capitania cristiana de la filà Almogàvars.

1999: Primera marxa cristiana de Francisco Valor Llorens. S'estrena "Laia" amb el capità cristià de la filà Contrabandistes i els abanderats italians d'Arezzo.

2000: Durant l'any es festeja el 400 aniversari de la proclamació de Sant Hipòlit Màrtir com a patró per a salvar a la població d'una epidèmia de peste negra, creant-se per a l'ocasió unes andes noves.


2001: La primera capitania cristiana del segle XXI resulta espectacular gràcies a la filà Maseros, el ballet de corbs d'Alicia Montava, els castellers i alfàbregues i l'estrena de la peça musical "Manta, forca i festa" de Francisco Valor.

2002: Desaparició de la filà Contestanos per falta de festers, descompensant-se encara més el bàndol cristià amb sols 6 filaes amenaçades per una tempesta durant la desfilada.

2003: A la màgica capitania cristiana de la filà Cruzados sonen "Crusllan" de José Rafael Pascual Vilaplana i "Creu daurà", marxa cristiana que Francisco Valor composa pels 50 anys de la pròpia filà i que es fa famosa.

2004: Es crea l'acte de la Crema del Castell per a representar els 700 anys sent socarrats desde que Al-Abbas va incendiar la vil·la comtal en l'atac musulmà de 1304.

2005: L'abanderat moro de la filà Guàrdia Jalifiana sorprèn amb el cap rapat, la marxa mora "Ben Al Sahagui" de Francisco Valor i un extens boato.

2006: Una nova versió de les Ambaixades es escrita per Iván Carbonell Iglesias en llengua valenciana

2007: L'abanderat cristià de la filà Almogàvars fa un homenatge al seu germà que anava a desenvolupar el càrrec abans de faltar i li dedica la marxa cristiana "Rovira Palacios".

2008: Ximo Pascual dissenya la totalitat de les 4 esquadres de negres dels càrrecs, causant impacte les filaes Maseros, Gentils, Mudéjares i Bequeteros.

2009: Ana Llavori Savall es converteix en la primera abanderada cristiana de la història amb la filà Contrabandistes de Cocentaina.

2010: Hi ha retrassos greus a l'horari de les Entrades, sobretot pels talls de les filaes cristianes i la participació massiva a la capitania mora de la filà Kabilenyos.

2011: Creació de la filà Cavallers de Llúria amb un trage medieval en blanc i negre d'Ernesto Ferràndiz.

2012: Una tempesta de pluja i vent interromp l'Entrada Cristiana abans de fer-se de nit.

2013: La crisi econòmica repercuteix en l'esplendor dels boatos de les filaes Cavallets, Almogàvars, Llana i Guàrdia Jalifiana.

2014: El capità moro de la filà Muladies estrena la marxa mora "Sang muladí" però no abandona les obres musicals clàssiques de referència com "Als Berebers" o "Himne dels Borts".

2015: L'Entrada Cristiana agrada amb una capitania cristiana de la filà Cruzados plena de ballets d'Alicia Montava i el primer Abanderat de la filà Cavallers de Llúria.

2016: Refundació de la filà Contestanos degut a una escissió de la filà Bereberes.

2017: Les Entrades recuperen el seu horari habitual, avançant-se una hora fins les 7 de la vesprada pels retrassos de l'any anterior i les 2 esquadres commemoratives dels 50 anys de les filaes Bequeteros i Mudéjares.

2018: Les filaes Cavallets i Llana van complir 150 anys amb esquadres commemoratives de Jordi Sellés.

2019: Les filaes Contestanos, Cruzados, Bereberes i Manta Roja desempenyen els càrrecs en el 500 aniversari del miracle de la Mare de Déu i sent les últimes abans del Coronavirus.

2020: Hipòlit Borras li traspassa la presidència de la Junta de Festes al masero Francisco Massanet.

2021: Segon any consecutiu en que es suspenen les Festes de Moros i Cristians per l'emergència sanitària.

2022: Ressorgiment de les Festes de Cocentaina amb un Cartell de Festes de Toni Domínguez i l'ontinyentí Saül Gómez dirigint l'Himne de Festes. Lletra a continuació.

Corre amb goig la gent

en alegria de Festes

obert el cor al sentiment

de passades gestes.

La festa contestana

record del conqueridor

del Montcabrer a l'Aitana,

Visca la germanor!

Honor i esplendor

brilla la llum ardenta

visca la germanor

que la festa sustenta.

Honor i esplendor

Visca la germanor!

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites