És temps de Nadal i d'escoltar la música més pròpia de desembre: Les Nadaletes alcoyanes. Unes cançons autòctones que representen perfectament l'esperit del Nadal Alcoyà. Són nadaletes tradicionals i en llengua valenciana que parlen de la quotidianitat del poble quan arriba la nit de Nadal. Els sentiments de felicitat, pau i convivència es mesclen amb escenes hivernals que recorden la vida alcoyana al segle XIX i XX. Entre les més típiques destaquen: "Camina Maria", "Barrabàs", "Pastorets i pastoretes", "L'Asguinaldo", "Baix d'una penyeta", "Pastoret on vas?", "Jo pense portar-li al bon Jesuset", "Ja venen els Reis d'Orient", "La Pandorga", "A la Run Run" i "La Carabasseta i el Moniatet". Són bastant conegudes arreu de la província d'Alacant i formen part de la cultura alcoyana relacionada en la Trilogia dels Reis Mags. Moltes d'elles s'escolten en les representacions teatrals del "Betlem de Tirisiti". En moments tan obscurs com el 2020 els dies passen lentament sense quasi celebracions, ni tan sols el 25 de desembre. Necessitem recordar les nostres costums nadalenques, com "El sopar del pobre" o els xiquets demanant l'Asguinaldo de casa en casa. I la millor forma d'entusiasmar-se en aquest Nadal sense abraços és escoltant "Christmas carols", "villancicos" però també les nadaletes més properes a la serra Mariola.
Hi ha altres melodies alcoyanes més associades a la Cavalcada de Reis Mags, la més antiga d'Espanya. Són obres musicals que ens transporten a aquells màgics moments de cada 5 de gener desde 1885. El grup de poble cantant Nadaletes amb panderetes, les Pastoretes, els moments preliminars del Tio Piam, el so dels clarins anunciant la "Crida i clam" de l'Emissari Reial, la baixada de Melchor, Gaspar i Baltasar sobre 3 camells i els patges repartint regals pels balcons. També són molt populars les entonaetes de "El sereno s'ha perdut en la Font de la Salut i una agüela l'ha trobat amagat en un forat" o "Agüelo xixero, cara de puxero" que van imitants els personatges del Tirisiti al Bando del 4 de gener. Entre les obres musicals que s'interpreten en la Cavalcada de Reis Mags d'Alcoi destaquen "Nit màgica" (Alfonso Yépez 2015), "Alcoi 5 de gener" (José Maria Valls 2010), "Passen bones festes" (Bene Ripoll 1993), "Cavalcada dels Reis Mags d'Alcoi" (José Maria Valls 1987) i sobretot "L'entrà dels Reis" (Camilo Pérez Monllor 1913). Totes elles estan associades a la marca turística "Alcoi ciutat del Nadal".
Per altra part existeixen un munt de Nadaletes en valencià que no tenen orígen alcoyà, però formen part de l'imaginari col·lectiu d'aquestes comarques que tant celebren el naixement de Jesús i el solstici d'hivern. D'entre les nadaletes valencianes més conegudes estan "A 25 de desembre fum fum fum", "Pastorets i pastoretes", "La nit de Nadal", "L'asguinaldo de Tonet", "Nadala dels mariners", "A Betlem me'n vull anar", "Esta nit és bona nit", "Sant Josep", "L'olla de Nadal", "Nit de pau", "Tampa tapam", "Estes festes de Nadal", "Els pastorets", "Tots los anys". La recuperació d'aquestes cançons populars li ho devem a cantants com Paco Muñoz, Lluís el sifoner, Dani Miquel, Pep Gimeno el Botifarra, Fèlix Estop i grups de la terreta com "Al Tall" o "Carraixet". Gràcies a tots aquells que han permès que totes les nadaletes tradicionals hagen sobreviscut al pas de les dècades. En especial a aquells mestres que les ensenyen a les escoles i mantenen viu el Nadal.
BON NADAL I QUE MAI S'APAGUEN LES ESTRELES I LA IL·LUSIÓ!
No hay comentarios:
Publicar un comentario