Analytics

miércoles, 16 de diciembre de 2015

EL BETLEM DE TIRISITI DESDE DINS

 
Tirisiti i Tereseta són les dos titelles de vareta més famoses d'Alcoi i possiblement de la Comunitat Valenciana. Tots coneixen el Nadal Alcoyà i el teatre del Betlem de Tirisiti però, que hi ha darrere del preciós escenari costumbrista que va restaurar Alejandro Soler? L'estructura i representació del teatre nadalenc és més complicada del que pareix però no perd una ambientació antiga i humil. La companyia de teatre "La Dependent" s'encarrega de les representacions d'una forma senzilla i amb molta estima, perquè no hi ha alcoyà a qui no li agrade el Tirisiti. Els secrets del Betlem de Tirisiti queden al descobert al següent vídeo:


El muntatge de l'escenari i el saló de butaques requereix una remodelació anual del Teatre Principal, lloc on desde fa quasi una dècada es fan les representacions del Betlem de Tirisiti. Els treballadors comencen a reordenar tot l'espai en novembre, coincidint amb la campanya masculina de Movember, que Tirisiti va apadrinar.

El muntatge de tota la sala s'inicia un mes abans per a poder tindre preparat tot l'espectacle al mes de desembre, el mes del Nadal per excel·lència. Al següent vídeo es pot veure una seqüència a càmera ràpida de com els tècnics convertien el Teatre Principal en el lloc d'on ix tota la màgia del Betlem de Tirisiti.

Les representacions per al públic escolar van començar fa unes setmanes i moltes escoles d'arreu de tota la Comunitat Valenciana van acudir a Alcoi per veure aquest curt però divertit teatre amb un protagonista carismàtic i de veu especialment aguda. Molts xiquets fan dibuixos del personatge amb la seua roba característica: el xaleco roig, la corbata blava, els pantalons negres a ratlles i la seua boina roja que recorda a les barretines de Catalunya.

Altres personatges molt volguts al Betlem de Tirisiti són el Sereno que poques voltes encerta amb l'hora. Una cançó molt popular del Sereno té una lletra molt curiosa i desvergonyida: "El sereno ha mort un gos, se l'ha endut a l'hospital, les xiquetes de costura se l'han fet amb oli i sal, el sereno s'ha perdut en la Font de la Salut i una uela l'ha trobat amagat en un forat". Altra cançó coneguda pels alcoyans és la de "l'Agüelo" a qui els xiquets li canten "Agüelo xixero, cara de puxero, li cau la moquita dins del caldero" per a que es pose furiós. I en un retaule nadalenc tampoc podien faltar els 3 Reis Mags d'Orient que apareixen a la primera part de l'obra per a adorar al xiquet Jesús que acaba de nàixer.

Una novetat molt especial del Betlem de Tirisiti en aquest final de 2015 ha sigut l'aparició d'unes titelles molt festeres i també molt femenines. Es tracta de les esquadres de les filaes Xanos i Almogàvars. En la part del teatre dedicada a les Festes de Moros i Cristians sempre es recreava la Diana amb esquadres que mostraven els dissenys oficials de les filaes de càrrec de l'any següent. L'any passat es va completar la col·lecció amb les 28 figuretes i per primera vegada les dos filaes amb alferecia en 2016, els Xanos i Almogàvars, van regalar a "La Dependent" les seues esquadreres amb el disseny femení de les dos filaes, una per cada bàndol. Amb aquestes titelles femenines comença una iniciativa a favor de la igualtat de l'home i la dona en la societat alcoyana. Les Festes de Moros i Cristians avancen i aquesta iniciativa és fantàstica i amb uns resultats de molt bona qualitat.

Altra idea que ha creat molta expectació i una gran acollida en aquest Nadal de 2015 ha sigut la col·locació en la Plaça Espanya d'una rèplica a gran escala de la casa de Tirisiti, amb els protagonistes a tamany real del teatre. Els visitants es poden fer fotos amb les enormes figures de Tereseta, l'Agüelo, el bou, el Sereno i per supost del propi Tirisiti. El Taller de Piñero ha rebut moltes felicitacions per l'esforç de crear un conjunt tan bonic i tan pròpiament alcoyà.

Encara queden uns dies per a que els centres escolar visiten el Teatre Principal i el nostre Tirisiti que és patrimoni de tots els alcoyans i dels xiquets del mon sobretot. Falta una setmana per a que el públic general puga assistir a les sessions però la venta d'entrades ja està oberta en internet. A partir del dia 23 de desembre totes les famílies i espectadors que desitgen veure a Tirisiti podran anar a gaudir d'una història graciosa que no decepciona. Les 90 sessions per als alcoyans acabaran el dia 5 de gener de 2016, dia de la CXXXI Cavalcada de Reis Mags d'Alcoi.

Totes aquestes singularitat, i altres per descobrir i explotar, fan que Alcoi siga una de les ciutat d'Espanya amb més esperit nadalenc. I s'ha de seguir potenciant el turisme d'interior com s'està fent perquè Alcoi és encara més meravellós al mes de desembre. Disfruteu del Tirisiti i d'aquesta època tan especial de l'any.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites