Analytics

sábado, 23 de marzo de 2019

HORARI ENTRAETES ALCOI 2019

Les Entraetes són actes nocturns que es desenvolupen durant les setmanes prèvies a la Trilogia Festera Alcoyana. Els festers i festeres desfilen en esquadra pels carrers del casc històric, però sense vestir els meravellosos trages de les filaes. Enguany les Festes de Sant Jordi es celebren en maig i el cicle d'Entraetes no comença fins el dia 22 d'abril, data que tradicionalment s'associa a les Entrades. En 2019 hi haurà 11 dies d'Entraetes, les suficients tenint en compte que la Setmana Santa acaba tard en el calendari. Al llunyà 1992 la Glòria es va celebrar en les mateixes dates que en 2019 i tan sols es van poder viure 3 dies d'Entraetes.

Precisament la Glòria Infantil es celebrarà el mateix dia que comencen les Entraetes. En un principi l'acte anava a ser el diumenge 28 d'abril. Però el president del Govern, Pedro Sánchez, va convocar eleccions generals per a aquest dia. La decisió ha ocasionat alguns problemes, sobretot en pobles que celebren actes festers. Les eleccions no sols han afectat a les Festes d'Alcoi, també a les de Sant Vicent del Raspeig, Onil i Muro. Per a evitar que les votacions coincidisquen amb la Glòria Infantil, l'Associació de Sant Jordi s'ha vist obligada a avançar la data. La Junta Directiva va passar l'acte al dilluns de Pasqua, és a dir al 22 d'abril de 2019. Un dia abans es celebrarà la Glòria Major, tenint previst que es pot aplaçar en cas de pluja. Altra proposta va ser fer la Glòria Infantil el dia 1 de maig, dos dies abans de la nit de l'olla, ja que també era una jornada festiva pel dia del treballador. Es mantindrà l'horari i el recorregut de la desfilada dels xiquets el matí del 22 d'abril. Encara que l'acte es trasllade per motius polítics i pels servicis de la policia, no ha hagut problema en que es celebre un dilluns a les 12 del migdia.

Fa un mes Óscar Martínez va guanyar el Concurs per a escollir al nou Ambaixador Moro a partir de les Festes d'Alcoi de 2020. Es van presentar 7 candidats i el jurat va decidir que la millor interpretació la feia Óscar Martínez, conegut actor que li deu el seu prestigi als monòlegs de l'alcoyania. La seua faceta còmica als sainets no té cabuda en un acte tan seriós com les Ambaixades del dia dels Trons. Óscar Martínez està molt emocionat i orgullós de seguir el camí del seu company Juan Javier Gisbert. L'actual ambaixador moro es despedirà del càrrec el dia 6 de maig de 2019. Esperem que Óscar Martínez estiga a l'altura dels anteriors ambaixadors moros, per exemple José Linares.

La música festera arriba a la seua casa: El Teatre Calderón d'Alcoi. Els pròxims 4 diumenges tindrem una mostra dosificada de la varietat musical de la nostra ciutat. Les bandes de música preparen els Concerts d'Exaltació de Música Festera 2019. Demà 24 de març la banda Agrupació Musical Serpis iniciarà el programa. El diumenge 31 de març la Unió Musical d'Alcoi tocarà el seu repertori a les 11:45 del matí. La Societat Musical Nova d'Alcoi tindrà el seu concert el dia 7 d'abril a les 11:45. I per a tancar, com marca la tradició, la Corporació Musical Primitiva d'Alcoi farà el seu concert del diumenge de Rams el dia 14 d'abril a la mateixa hora que les altres. Entre moltes altres obres musicals, podrem escoltar "Aleluya", "La canción del harem", "Afar Mosem", "Éxodo", "Un moro mudéjar", "El K'sar el Yedid", "Mai-Sabel", "Cavall de foc", "Baix la figuera", "Déu del foc", "Tino Herrera", "Fanfàrria Alatriste", "Tonatiuh", "La tia Maruja", "Iurde", "Al cel", "Els contrabandistes", "El somni", "Moros y cristianos" o "Un moble més". I desprès dels Concerts d'Exaltació de Música Festera arriba el Trofeu filaes. L'esport serà el protagonista del cap de setmana següent. Els dies 19 i 20 d'abril les filaes competiran en diverses modalitats esportives. El Trofeu filaes és un campionat molt esperat pels amants del futbol, el basket o la petanca.

La Diputació d'Alacant ha publicat un documental sobre les Festes de Moros i Cristians. L'objectiu és clarament promocional i turístic. Per això les imatges del vídeo són espectaculars i corresponen a les passades Festes de 2018. Hi ha una al·lusió a Tirisiti per mitjà d'un treatre infantil que conta els orígens d'aquesta celebració medieval. L'audiovisual va més enllà dels 4 dies centrals i també parla dels actes previs de Nostra Festa, així com dels artesans, la preparació i el sentiment religiós. Una tradició tan emblemàtica mereixia que la Diputació d'Alacant creara una pel·lícula així. Tota la màgia de les Festes d'Alcoi està condensada en el següent vídeo:


Nostra Festa també és una manifestació de la cultura de la ciutat. Eixa cultura es nota en la Revista de Festes d'Alcoi. Per segon any consecutiu, la Presentació de la Revista de Festes 2019 es va separar de l'acte del descobriment del Cartell. Desde el passat 21 de març està a la venta aquesta publicació que edita l'Associació de Sant Jordi. La portada es va descobrir al Saló Rotonda del Círculo Industrial. Emilio Payà ha sigut el paisatgista encarregat de pintar la portada de la Revista de Festes d'Alcoi. L'any passat Ignacio Doménech ens sorprenia amb una portada colorista, mentre que la d'aquest any d'Emilio Payà és d'estil impressionista. Els detalls de la portada són l'altar del Temple de Sant Jordi, sent la protagonista l'escultura del patró. Juntament es va presentar la primera edició de la revista científica "E Walí".

El Parc Romeral d'Alcoi té desde fa pocs dies un nou atractiu: Un joc infantil inspirat en el Castell de Festes. La inauguració del parc va estar en mans del grup de Teatre Tesalín. L'Ambaixada Infantil va estar protagonitzada per xiquetes i xiquetes. Els participants i el públic familiar va disfrutar d'una vesprada de març gelada però molt festera. Desprès de l'Ambaixada Infantil els assistents van poder provar els nous tobogans i diversions del Castell del Romeral.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites