Analytics

lunes, 17 de diciembre de 2018

MARXES CRISTIANES FILÀ ARAGONESOS

La filà Aragonesos és una filà guerrera per naturalesa. Així que és lògic que les seues marxes cristianes tinguen un marcat estil bèl·lic. Al llarg de la història no destaca per tindre grans obres dedicades però a l'última dècada el seu repertori s'ha ampliat notablement. La raó és la bona amistat que conserva la filà amb el músic d'Albaida Vicente Pérez Esteban. La filà Aragonesos d'Alcoi està agermanada amb la filà Templaris d'Albaida desde fa 10 anys i part de la culpa la té Coleto, com l'anomenen els seus amics. José Maria Valls va composar "Óscar Moreno" com a homenatge pòstum a un fester de la filà. Amb el repàs de les marxes cristianes d'aquesta filà nombrosa donem quasi per acabat aquest apartat del blog.

"ARAGONESOS 99" és la marxa cristiana que més identifica a la filà. Desde la seua estrena en 1999 s'ha convertit en la marxa cristiana preferida dels festers de Batoi. Va ser un èxit immediat, estrenant-se al carrer en la plujosa Entrada Cristiana de l'any 2000. El compositor Daniel Ferrero Silvaje va dedicar la seua marxa cristiana més guerrera a tota la filà Aragonesos d'Alcoi. El metall i la percussió són els protagonistes i segueix l'estil rítmic de les marxes cristianes de principi del segle XXI. 


"ALS CRISTIANS" és un dels clàssics de la música festera més coneguts. Alcoi li té una especial estima a aquesta marxa cristiana de 1975. Segurament és perquè el músic José Maria Valls va dedicar "Als cristians" a tots els components de les 14 filaes cristianes d'Alcoi. I això és molta gent. Quasi totes les filaes han desfilat alguna volta amb aquesta peça musical elegant i guerrera al mateix temps.  Es va estrenar al carrer a l'Entrada Cristiana d'Alcoi de 1976, quan ja havia guanyat el primer premi al Festival de Música Festera d'Alcoi en 1975. La filà Aragonesos va triar "Als cristians" tant per a l'esquadra d'enmig de 1988 com per a l'esquadra de negres del capità cristià de 1995. 2 dissenys molt ferotges però ben diferents entre ells.

"EL BARRANC DEL SINC" és la marxa cristiana amb la que va desfilar l'esquadra de blancs en 1994, any de l'alferecia cristiana de la filà Aragonesos. L'obra de Rafael Mullor Grau va guanyar el primer premi al Festival de Música Festera de 1985. L'autor va dedicar la marxa cristiana a dos alcoyans enamorats del Barranc del Sinc: Els seus pares en l'any que complien 25 anys de casats. Una forma magnífica de recordar les bodes de plata. 

"DANZAS TERPSICORE" és música de l'època renaixentista. Però en Alcoi ha sonat en ballets de la filà Cruzados i Vascos. Per a la filà Aragonesos va sonar en el medieval boato de l'alférez cristià 1994: Javier Rufino. L'alemà Michael Praetorius va composar en 1612 un conjunt d'obres musicals anomenades "Danzas Terpsicore". En la mitologia grega Terpsicore era la mussa de la dansa i es representava com una jove filla de Zeus que recitava poemes amb una lira a la ma.

"RAMÓN PETIT" és la marxa cristiana que va tancar l'alferecia cristiana 1994 de la filà Aragonesos. En un boato en el que es va notar l'absència de marxes cristianes es va agraïr que l'esquadra de negres decidira desfilar amb aquesta obra de Francisco Carchano Moltó. "Ramón Petit" agafa el nom del capità cristià 1993 de la filà Almogàvars de la veïna localitat de Ibi. Una marxa cristiana que sense ser un gran èxit si es imprescindible en l'Entrada Cristiana d'Alcoi.

"SALMO" és la segona marxa cristiana de la història. Al igual que la primera, "Aleluya", també va ser d'Amando Blanquer. En 1962 el compositor alcoyà li va dedicar "Salmo" al seu amic Adrián Espí Valdés. Un fester de la filà Navarros que va aconseguir el respecte de molts festers conservadors per escriure l'enciclopèdia festera "Nostra Festa" i encapçalar les manifestacions de la Guerra del Calendari de 1997. "Salmo" recorda als càntics gregorians i la música sacra. Aquesta és la visió que Amando Blanquer tenia de les marxes cristianes i al no tindre èxit va abandonar el subgènere durant molts anys. Les esquadres no desfilen amb "Salmo" perquè és música religiosa amb un ritme lent i litúrgic. Però "Salmo" si encaixa en certs boatos com el del capità cristià 1995. La filà Aragonesos va escollir "Salmo" per a uns monjos amb martells gegants. Àngel Lluís Ferrando va estrenar varies obres musicals a la gelada Entrada Cristiana de 1995. Entre elles "Postludi" o "L'adalid", que va sonar per al capità cristià Pedro García.

"BATALLERS" és la marxa cristiana amb la que va desfilar l'esquadra d'enmig de la filà Aragonesos. Era la segona volta que sonava aquesta marxa cristiana en Alcoi i ho va fer a la solejada Entrada Cristiana de 2002. Ramón García Soler va composar "Batallers" per a la filà d'Albaida en el seu any de capitania cristiana 1999. Amb el temps "Batallers" és una de les marxes cristianes més estimades per la filà Aragonesos.

"ADALID DE LA CRISTIANDAT" és una peça musical d'Àngel Lluís Ferrando que va estrenar en 2008. Dins del boato de l'alférez cristià es van poder escoltar tambors de Calanda, albades valencianes de ma de Pep Gimeno Botifarra i algunes obres noves. Una d'elles era "Adalid de la cristiandat", en referència al militar que dirigia un grup de soldats cristians. La melodia d'Àngel Lluís Ferrando tenia un marcat caràcter medieval i era senzilla però original.

"ALCAIDE D'ALCOI" és altra composició que va estrenar la filà Aragonesos a l'alferecia cristiana de 2008. Àngel Lluís Ferrando va tindre molt de treball en 2008 perquè també va composar "Cruïlla de cors" per al capità cristià de la filà Alcodianos. "Alcaide d'Alcoi" recupera una melodia medieval per a xirimites. Separant fragments e l'obra es recitaven poemes en honor de l'alférez cristià i Jaume I. "S'acosten dies de festa, i la festa va per dins. Nos que valem tant com vos i tots junts més que vos us elegim rei". "Alcaide d'Alcoi" agafa el títol del personatge que acompanya al xiquet que entrega les claus al capità cristià. 

"EL DIVÍ" va sonar per primera volta a Alcoi amb l'alférez cristià 2008. Javier Pérez Payà i els seus cavallers de la filà Aragonesos van escollir aquesta marxa cristiana de Francisco Valor en la seua versió sense cor. Posteriorment s'ha convertit en una de les marxes cristianes més escoltades dels últims anys. També el ballet de Maria José Albors ballava al ritme de "El diví" i els seus càntics sobre "Jerusalem". La traducció de la lletra en llatí és "Clameu cants de guerra, no tingueu por perquè la victòria és nostra". Tot un crit de batalla per a una marxa cristiana molt guerrera. Una primera part anima a unir-se a la fe de Jesucrist i la segona part de "El diví" clama a l'atac cap als musulmans. "El diví" és el malnom del capità cristià 2007 de la filà Hospitalaris de Torrent: Àngel Llàcer, que no hi ha que confondre amb el jurat de "Tu cara me suena".

"AMBAIXADORA CONTRABANDISTA 1998" és una marxa cristiana amenaçant del músic Miguel Àngel Sarrió. L'ontinyentí li va dedicar aquesta peça musical a la seua germana, ja que en 1998 va ser l'ambaixadora cristiana de les Festes d'Ontinyent. 10 anys desprès de la seua estrena, "Ambaixadora contrabandista 1998" va marcar el pas d'un ballet colorista de l'alferecia cristiana de la filà Aragonesos.

"TEMPLARIS D'ALBAIDA" és una excel·lent marxa cristiana de Vicente Pérez Esteban. Als seus 6 minuts de duració ens transporta a altra època, a dies de caça a l'Edat Mitjana amb els seus sons de trompes alpines. O també a l'interior d'una ermita, on els templaris resaven abans d'iniciar les Croades. El so de les campanes no li lleva ambient bèl·lic i misteriós a "Templaris d'Albaida". El compositor d'Albaida Coleto és membre de la filà Templaris i per això va composar aquesta marxa cristiana per als seus amics i paisans. Es va estrenar en l'any 2005 i en 2008 va sonar en Alcoi. "Templaris d'Albaida" va concloure l'alferecia cristiana amb la impressionant esquadra de negres de la filà Aragonesos.

"DANZA COLORISTA" va ser una idea innovadora del compositor alcoyà Rafael Mullor Grau. Estava pensada per al ballet de pitonisses de l'alferecia cristiana 1995 de la filà Andaluces d'Alcoi. Per això mesclava melodies contrabandistes, amb altres més místiques. El conjunt crea una obra simfònica de ritme trepidant i misteriós que recorda els balls espanyols més flamencs i també un ambient bèl·lic, de màgia, bruixeria. Per això Ana Botella va escollir "Danza colorista" per a un ballet terrorífic que no tenia res colorista. El ballet de la campana de Huesca es completava amb terrorífiques ballarines vestides de negre i amb un maquillatge espectral. Al ser una dansa en Alcoi sempre ha sonat per a ballets. Primer amb les gitanes de Virginia Bolufer en 1995 i en 2009 a la capitania cristiana de la filà Aragonesos.

"TUBMA" és una marxa cristiana de Francisco Valor en la que predomina el so de les xirimites, intercalat amb fragments per a banda de gran intensitat. És una de les obres musicals més desconegudes del compositor contestà. Va ser un encàrrec dels cavallers del capità cristià 2009. Van baixar amb "Tubma" sobre una carrossa i amb un trage meravellós amb els colors de la filà Aragonesos. "Tubma" és la paraula "ambut" escrit del revés i aquest és el malnom del capità cristià 2009. Al igual que "Ambut", "Tubma" mereix més reconeixement social. 

"AMBUT" és altra marxa cristiana estrenada a la capitania de la filà Aragonesos en 2009. Al igual que "Tubma" el títol fa referència al malnom de José Vicente Olcina Seguí. Al capità cristià 2009 l'anomenaven "Ambut" desde la infància perquè un mestre li va dir que tenia una veu molt forta i estrident. La frase d'on extrau "Ambut" és "Xiquet, al parlar sembla que a la boca tingues un ambut". El símbol del lleó es va unir a l'embut i el capità cristià va desfilar amb "Ambut" sorprenent al públic. La marxa cristiana del músic Andrés Arévalo era molt senyorial i bonica, però no s'ha tornat a escoltar a les Festes d'Alcoi.

"LA VICTÒRIA" és una sensacional marxa cristiana de l'any 2001. Es va estrenar a l'Entrada Cristiana de Bocairent per desig de l'autor Enrique Alborch Tarrasó. El so de les campanes a la melodia anuncia la victòria de les tropes cristianes i a més a més li dona molta emoció a la marxa cristiana. El ritme, marcat pels plats i la percussió, va en ascens creant un ambient màgic. Les dames de les favorites de la filà Aragonesos van baixar pletòriques sobre carrossa al compàs de "La victòria". La joventut de la capitania cristiana 2009 va ser notable, ja que la filà Aragonesos és una filà amb una mitja d'edat gens elevada. 

"TIZONA" és la marxa cristiana que va acompanyar al ballet de la Ferreteria, coreografiat per Maria José Albors. Els propis ferrers s'encarregaven de marcar la percussió de "Tizona", amb utensilis metàl·lics desde una carrossa. Va ser un dels ballets de la capitania cristiana 2009 de la filà Aragonesos. El compositor Pedro Joaquim Francés va trobar una autèntica font d'inspiració en la història del Cid Campejador. "Tizona" era el nom d'una de les espases de Rodrigo Díaz de Vivar. Tan famosa com Colada, s'ha convertit en l'arma més mítica de l'Edat Mitjana i també és una gran marxa cristiana. El seu ritme marcat es va escoltar per primera volta en Callosa d'en Sarrià a l'any 1996, aconseguint el primer premi en un concurs.

"SIGNUM" és la marxa cristiana més ben valorada de Saül Gómez Soler. Va ser composada en 2007 per a Ricardo Pons Sala, alférez cristià de la filà Alcodianos. 2 anys desprès es reafirmava el triomf de "Signum" al sonar en la capitania cristiana 2009. L'esquadra de negres de la filà Aragonesos no va deixar indiferent a ningú amb l'enigma de les 3 dagues. Un concepte molt original que es va veure ressaltat per un disseny trencador de Santi Amador. L'esquadra fantasmal d'alquimistes sorprenia encara més al so de "Signum", una marxa cristiana relativament nova. "Signum" es tradueix del llatí com "Ensenya".

"ZORAIDAMIR" és una marxa cristiana antiga de José Pérez Vilaplana. Va ser escrita en 1969 i ha sobreviscut al pas del temps gràcies a la seua frescura i alegria. El principi recorda a un pasdoble sentat però va agafant velocitat i crea un ambient fester inigualable. En 2011 la filà Aragonesos va celebrar el seu cinqüentenari. L'esquadra commemorativa dels 50 anys va desfilar a un ritme pausat amb l'artística marxa cristiana "Zoraidamir".

"L'ARAGONÈS PERFECTE" és una marxa cristiana plena de sobrietat. A pesar de ser l'obra més austera de Vicente Pérez Esteban, no deixa de sorprendre perquè afegeix algunes notes musicals de la marxa cristiana "Aragonesos 99". L'autor li la va dedicar a un amic d'Alcoi que havia faltat. En 2011 la filà Aragonesos li va fer un homenatge a Perfecto Valero Payà, que havia sigut primer tro de la filà. Per això el títol és "L'aragonès perfecte", recordant la tràgica mort del fester a la seu social de la filà. Més d'un any la filà Aragonesos ha recordat a Perfecto Valero arrancant al Partidor amb "L'aragonès perfecte".

"DIES IRAE" és la marxa cristiana que va estrenar l'esquadra d'enmig de la filà Aragonesos a l'Entrada Cristiana de 2016. La traducció del llatí significa "Dies de ira", recordant les guerres per qüestions religioses que tantes morts van deixar en l'Edat Mitjana, i continuen deixant hui en dia... La part positiva és que aquesta frase medieval ha servit d'inspiració per a una de les millors composicions de música festera que s'han fet als últims anys. Vicente Pérez Esteban, conegut com Coleto, va composar aquesta marxa cristiana per la seua amistat amb la filà Aragonesos. La música té reminiscències històriques com melodies de cants gregorians i el so d'una campana de 1883 que s'anava tocant en directe a la desfilada. La llegenda d'aquesta impactant esquadra d'enmig era l'assassinat de 12 nobles de la cort aragonesa de Ramiro II. Els caps decapitats dels 12 corruptes i un bisbe rebel van servir per a fer sonar les campanes de la catedral de Huesca.

1 comentario:

  1. Oscar Moreno marxa cristiaba de D. Jose Maria Valls.
    També es propia de esta filà.
    Homenatje al gran fester Oscar Moreno, quí despres d'una llarga enfermetat. Ens va deixa.

    ResponderEliminar

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites