La presentació del Sant Jordiet 2020 va encetar els actes principals del cap de setmana del Mig Any. El divendres 25 d'octubre per la vesprada, Fernando Rius Mestre va ser presentat al seu col·legi Salesians. El cant de l'Himne de Festes i de l'Himne a Sant Jordi va demostrar que els xiquets coneixen desde ben joves la tradició alcoyana. Possiblement l'Himne de Festes de Gonzalo Barrachina siga la primera cançó que memoritzen els xiquets i xiquetes alcoyanes. A Fernando Rius se li van fer molts regals per part de la família, els companys de classe i la comunitat educativa de l'escola concertada. També va haver una representació teatral al voltant de la figura del patró d'Alcoi.
L'anterior Sant Jordiet, Álvaro Santacreu Piñero, li va entregar la bandera de Sant Jordi a Fernando Rius Mestre. Un moment simbòlic que es pot interpretar com el pas de 2019 a 2020. I també el traspàs del càrrec d'un verd a un xano. Per tercer any consecutiu el Sant Jordiet serà d'una filà del bàndol moro. A l'acte van assistir i van parlar l'alcalde d'Alcoi i el president de l'Associació de Sant Jordi. Al discurs de Toni Francés es va poder escoltar la frase "Portem en el cap i en el cor a Sant Jordi, Nostra Festa i Alcoi". Tal volta la Presentació del Sant Jordiet ha esdevingut en un acte massa protocol·lari i seriós per a anar dirigit a un públic infantil.
El mateix dia, però més tard es va celebrar l'acte de Presentació de Càrrecs 2020. El Teatre Calderón es va omplir de festers i festeres que volien conèixer un poc de la vida dels capitans i alferes. L'alférez cristià de la filà Cruzados va ser el primer en ser presentat. Ximo Brotons Aracil i la seua dona Amparo Blasco són coneguts per la seua empresa de teixits, teles i disfresses. Al discurs, el seu fill no sols va presentar al seu pare com a alférez cristià, sinó també a sa mare com a favorita. Una reivindicació feminista i familiar que demostra que els temps han canviat i un càrrec es viu conjuntament i no de forma particular en un home. Desitgem el millor dels èxits per a la filà Cruzados en el seu any d'alferecia cristiana.
A continuació es va presentar l'alférez moro i també va ser el fill l'encarregat de l'emotiu discurs. El carnisser de Sant Roc, Rafael Aracil López, serà l'alférez moro de la filà Ligeros. Es tracta de la filà on el disseny femení està quasi tan normalitzat com el disseny masculí i els dos conviuen en bastant igualtat. La filà Muntanyesos tindrà en 2020 la capitania cristiana, en mans de la colla d'amics del veterà Alfonso Moreno Fernández. Una cara molt coneguda serà el capità moro 2020. El cordonero Rafael Tortosa Mollà ha passat de president de l'Associació de Sant Jordi 2013-2014 a capità moro 2020 de la filà de la ploma tricolor. Els 4 discursos dels càrrecs festers van ser en valencià i Juan José Olcina va ressaltar al seu discurs com a president que s'havien de complir els estatuts de l'Associació de Sant Jordi.
La Glorieta va congregar a milers de persones el dissabte 26 d'octubre. A l'hora de dinar ja hi havia un ambient de Mig Any esplèndid. Per la vesprada els carrers del casc antic d'Alcoi van anar omplint-se de gent. El moment culminant al carrer Sant Nicolau va ser quan van arrancar les Entraetes. Fins més de les 2 de la nit es van poder apreciar moltes esquadres femenines i altres mixtes de les diferents filaes que van participar. El canvi d'hora va propiciar més temps de diversió nocturna als pubs i la Plaça de Dins. Totes les filaes van gaudir de molta alegria durant la jornada, però especialment Navarros pel 150 aniversari, Maseros i Llana per les esquadres d'enmig 2020, Xanos per tindre al xiquet Sant Jordiet, Muntanyesos i Cordoneros per les capitanies i Cruzados i Ligeros per les alferecies. El següent repte d'aquestes filaes de càrrec es aconseguir una assistència i participació massiva en les presentacions de boatos per a les Entrades de 2020. César Vilaplana i Juan Climent ja han presentat les seues propostes per als boatos dels capitans. José Moiña i Jordi Sellés presentaran els trages que han dissenyat per a les alferecies al mes de novembre.
El Campionat de Cotos el va guanyar la filà Cides, vencent als seus contrincants de la filà Almogàvars en la final del joc de cartes, celebrada el dimecres 23 d'octubre de 2019. Però sense cap dubte el premi més anhelat del Mig Any és el plat decoratiu típic d'olleta. El XLVII Concurs d'Olleta Alcoyana va tindre un nivell molt alt i tots els cuiners de les filaes tenien coneixement de gastronomia tradicional. La filà Magenta va guanyar el primer premi. La última volta que aquesta filà mora va guanyar el concurs va ser en 2014. I en aquest 2019 han revalidat el títol, tancant així el seu any de capitania mora. La filà Judíos es va conformar amb un segon premi, tal i com ja els va passar en l'any 2016. El Sant Jordiet Fernando Rius va felicitar als triomfadors alcoyans acompanyat de les autoritats locals. Enhorabona!!!
No hay comentarios:
Publicar un comentario