Analytics

domingo, 22 de noviembre de 2020

LES ENTRADES DE 1980

 Les Festes de Sant Jordi de fa 40 anys van sorprendre amb moltes novetats que van revolucionar la Trilogia Festera Alcoyana. La dècada dels 80 provoca molta nostàlgia entre els espanyols i per a Alcoi va començar amb unes Festes de Moros i Cristians trencadores i brillants. El sol va acompanyar durant tots els dies per quart any consecutiu, tan sols va ploure a la Glòria Infantil. El Cartell de Festes va ser obra de Salvador Sellés i representava una carta amb un moro i un cristià. El dia 21 d'abril el director de l'Himne de Festes va ser Enrique Castro Gamarra. L'Associació de Sant Jordi havia promulgat un itinerari distint a l'habitual. Es proposava que les Entrades arrancaren en "El Camí" i no al Partidor. Però els festers no volien renunciar al tram de Sant Nicolauet i el canvi no es va fer efectiu. La reforma que si es va tirar avant era una molt anhelada per varies filaes: "La Roda". Per fi s'aconseguia que l'antiguitat de les filaes no fora un privilegi i totes anaren rodant en l'ordre de formació. Cada any les filaes retrocedien un lloc fins donar la volta sencera a "La Roda". La idea del bequetero Rafael Insa va ser un èxit. Una decisió molt important per a filaes com Cruzados, Alcodianos, Aragonesos, Realistes, Berberiscos i Benimerines. Precisament 1980 va ser l'any de l'estrena de la filà Benimerines. El guió de les Entrades va ser rotatiu a partir d'aquell any, però a la Diana es continua mantenint l'ordre d'antiguitat. La fundació de la filà Benimerines va equilibrar els dos bàndols en 14.

Capità Cristià filà Alcodianos 1980: Francisco Agudo Valdés.

Capità Moro filà Mudéjares 1980: Antonio Martínez Serrano.

Alférez Cristià filà Aragonesos 1980: Antonio Miralles Gandia.

Alférez Moro filà Abencerrajes 1980: Luis Mataix Arañó.

El capità cristià de la filà Alcodianos tenia referències a les ales blanques tant al trage com a la carrossa. L'ordre de la desfilada fins a 1979 era tan poc democràtic que sempre beneficiava a les mateixes filaes. En 1980 darrere del capità cristià va desfilar la filà Cruzados, ja que havia desempenyat el càrrec l'any anterior. La filà Vascos va traure la seua primera esquadra d'enmig. L'alférez cristià de la filà Aragonesos va desfilar a peu junt al seu rodella. Amb uns minuts de retràs va arrancar el capità moro de la filà Mudéjares, també a peu. La filà Llana no va desfilar darrere la capitania mora com era habitual, sinó que ho va fer la filà Ligeros. La jove filà Benimerines, amb disseny de Paco Aznar, va desfilar 2 filaes desprès de l'espectacular esquadra d'enmig de la filà Miqueros. Per a tancar, l'alferecia mora de la filà Abencerrajes va presentar un boato original d'estètica tuareg, incloent l'esquadra de negres.
Esquadra de negres capità filà Alcodianos. Disseny d'Enrique Galbis.

Esquadra d'enmig filà Vascos. Disseny de Luis Solbes.

Esquadra de negres alférez filà Aragonesos. Disseny de Luis Solbes.

Esquadra de negres capità filà Mudéjares. Disseny de Luis Solbes.

Esquadra d'enmig filà Miqueros. Disseny de Luis Solbes.

Esquadra de negres alférez filà Abencerrajes. Disseny d'Alejandro Soler.

La concepció artística del dissenyador Alejandro Soler per a l'alferecia mora 1980 de la filà Abencerrajes va rebre tantes crítiques com elogis. La falta de colorit no desentonava en l'ambientació nòmada. Més clàssics en quant als trages van ser els artistes Luis Solbes i Paco Aznar. El dia del patró va tindre un clar protagonista: El xiquet José Francisco Molina Cáceres. El primer i únic Sant Jordiet de la filà Navarros va lluir un trage amb corassa daurada i capa roja. El dia dels Trons va ser més càlid que de normal i la pólvora no va donar problemes. Per tant les Festes d'Alcoi de fa 40 anys van resultar perfectes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites