Al desembre de 2020 van a iniciar-se els actes del IV Centenari del Patronatge de Sant Mauro Màrtir a Alcoi. L'associació religiosa està organitzant un programa d'events, sempre pendents de l'evolució de la pandèmia del Covid-19. Sant Mauro sempre s'ha considerat un patró secundari a Alcoi. No obstant, molts xiquets són batejats amb el nom de Mauro i el Sant té dedicada una de les esglésies més grans i importants de la ciutat. Està situada a la Plaça Ramón i Cajal, prop de la Glorieta, el carrer Sant Nicolau i el carrer Sant Francesc. Les accions benèfiques de l'Associació Sant Mauro són prou conegudes a Alcoi. A més a més, cada 3 de desembre els alumnes de moltes escoles visiten la Parròquia de Sant Mauro per a conèixer la història del seu gloriós patró "aeque principalis".
El dia 2 de desembre de 1620, Alcoi va sofrir uns terribles terratrèmols molt forts. Van ser uns moviments molt violents que van destruir cases i atemoriren als alcoyans i alcoyanes. El terratrèmol va causar 36 morts i les 33 rèpliques van provocar molts danys, també en Cocentaina, Benasau, Alcoleja i Gorga. Es calcula que més de 380 cases es van derrumbar, incloent un convent. Al dia següent, els habitants de la vil·la medieval, reunits en les "Eres noves" van proclamar a Sant Mauro Màrtir, patró d'Alcoi com a intercessor davant Déu en favor dels alcoyans. Aquell dia l'església catòlica celebrava la festivitat d'aquest Màrtir romà. Per tant el 3 de desembre va quedar establit a Alcoi com el dia del seu segon patró protector. La gratitud dels habitants per aquella ajuda durant els terratrèmols s'ha heretat de generació en generació fins a hui en dia. Es tracta d'una festivitat xicoteta per a Alcoi, però amb tant de significat com el Jesuset del Miracle.
La imatge de Sant Mauro sempre està unida a la palma, al laurel i a l'espasa. El màrtir romà vesteix amb falda curta, corassa de metall i sandàlies. No portava casc i deixava a l'aire els seus cabells castanys. La figura històrica es remonta a l'any 283 desprès de Crist, quan l'emperador Numeri perseguia als catòlics. Sant Mauro provenia d'una família noble convertida al cristianisme. Va ser martiritzat junt al seu pare per mostrar fidelitat a Jesús davant les autoritats de l'Imperi Romà. Al segle XVII va tindre fama celestial per a ajudar a les poblacions valencianes que patien sequia. Altre Mauro santificat va ser un humil religiós nascut en l'any 511 a Itàlia. Va ingressar a l'ordre benedictina i va ser abat, fundant alguns monestirs en França. Va curar a molts malalts miraculosament, però sempre va fugir de reconeixements i luxes. Com a penitent, es va preparar per a una mort digna en l'any 583.
La missa d'inici de l'any sant es va retransmetre per la 2 de Rtve al programa espiritual dels diumenges. El 7 de novembre de 2020 es va col·locar a la façana de la Parròquia de Sant Mauro el Cartell que commemora el 4rt Centenari. El quadre inclou la palma de màrtir, l'aureola santa i unes vistes d'Alcoi en tons marrons. Destaca la imatge del pont de Sant Jordi i l'Església de Sant Mauro sobre el fons blanc. L'autor és un alumne de Disseny Gràfic a l'escola d'art d'Alcoi: Jorge Pérez. El descobriment es va amenitzar amb una traca i un castell de focs artificials a la Glorieta, amb poc públic i distanciament social.
L'eucaristia de cada 29 de novembre commemora aquella missa que es va fer la nit del 2 de desembre de 1620. Els devots van acudir a Déu per a demanar auxili pels efectes del terratrèmol. Curiosament el 3 de novembre de 2020 Alcoi va sentir altre seisme de 3,6 graus en l'escala de Richter. La gent es va despertar alarmada, però els temps són diferents i no es va implorar ajuda a cap Sant. El triduo a l'Església de Sant Mauro té uns assistents bastant majors, mentre que a la representació de l'Auto Sacramental del patró si es sumen alcoyans de totes les edats. A la Processó claustral es mostra el "Santísimo Sacramento" baix palio. Participa el gremi de llauradors i la cofradia de Jesús Nazareno. El dia central de la festivitat de Sant Mauro es venera la relíquia, donada pel Corpus Christi de València. Antigament, sobretot en
1920 i abans de la Guerra Civil Espanyola, si que es feien més actes populars al voltant de Sant Mauro.
La última volta que es va veure a tots els patrons d'Alcoi junts va ser en 2003. Es celebrava el
350 aniversari del Miracle de la Font Roja i es va traure en processó a les andes de la Verge dels Lliris i Sant Felip, a Sant Jordi el Xicotet i a Sant Mauro Màrtir. Al Cantó el Pinyó es van trobar les 3 escultures dels patrons alcoyans i es va celebrar una missa de campanya. Va tindre lloc en la Plaça d'Espanya, on 50 anys abans havien coronat a la Verge dels Lliris com a alcaldessa perpètua. Tal volta el 400 aniversari de la proclamació de Sant Mauro com a patró és un bon moment per a que se'l torne a veure unit a Sant Jordi. Sempre hi ha hagut bromes sobre la importància de Sant Jordi en comparació a Sant Mauro. El fervor no és el mateix, però es podria organitzar una Processó amb tots els Sants. Seria una bona forma d'agrair el final de la pandèmia d'una forma més litúrgica. Esperem que al llarg de 2021 l'Associació de Sant Mauro puga preparar actes culturals i que la participació popular augmente.
VISCA SANT MAURO!
No hay comentarios:
Publicar un comentario