Analytics

lunes, 20 de diciembre de 2021

COM SERÀ EL NADAL DE 2021 A ALCOI?

Malauradament la sexta onada de la pandèmia del Covid-19 ha aplegat a les portes del Nadal i deixa un panorama incert per als dinars familiars i les celebracions al carrer. Les funcions teatrals del "Betlem de Tirisiti" continuen avant però la venta a 5 euros és sols online. Es podrà anar al Teatre Principal del 23 de desembre al 5 de gener. El grup teatral "La Dependent" fa fins a 7 representacions al dia. Als pobles de la comarca no se sap si els xiquets i xiquetes podran anar a demanar l'asguinaldo i molts actes estan en l'aire tenint en compte com la variant Òmicron del Coronavirus fa pujar la incidència de contagiats. Encara que les vacunes estan evitant morts, continuen havent positius i hi ha que extremar les precaucions. És a dir portar mascareta, deixar distància de seguretat i tindre molta higiene. Desitgem poder celebrar la Trilogia dels Reis Mags sense aglomeracions i la salut ens acompanye.

Aplega el final de l'any i Alcoi és converteix en la ciutat del Nadal. Unes festes tradicionals que s'han consolidat com una senya de identitat pròpia. La forma d'entendre el Nadal que tenen els alcoyans és única i singular i per això l'ambient nadalenc es manté en aquest any tan complicat. Llums ornamentals, colorit als carrers, un Pessebre, la casa de Tirisiti amb Tereseta, el bou, l'Agüelo i el Sereno i també un arbre de Nadal brillant que ompli de daurat la Plaça d'Espanya. La situació d'aquest any és excepcional i sols tenim la seguretat de que seguirem cantant les nadaletes valencianes. Però que passarà amb "Les Pastoretes", "La Burreta", el Campament Reial i la Cavalcada de Ses Majestats en 2022? Ens haurem de quedar a casa com al confinament i veure l'Adoració a través d'una pantalla? Desgraciadament el final del túnel és una incògnita traumàtica i ja desespera i inquieta als espanyols i espanyoles. La crisi sanitària continua deixant-nos sense normalitat festiva i cultural i la pregunta és quan realment "Tornarem".

L'any passat ja es va viure un Nadal trist per la pandèmia i aquest any seguirà sent diferent. Però al llarg de la història hi ha hagut altres Nadals truncats. El 18 de desembre de 1888 un terratrèmol va sorprendre als alcoyans i alcoyanes. No va deixar víctimes mortals però va ser perillós i un temporal de pluges i baixes temperatures va posar en risc les celebracions. La nit de Nadal es va poder celebrar a les esglésies i els Reis Mags van aplegar el 5 de gener. Feia tan sols 3 anys que la societat "El Panerot" organitzava la Cavalcada d'Alcoi, la més antiga d'Espanya. Els joves de "El Panerot" van seguir preparant la vinguda de Ses Majestats fins a gener de 1913. L'assassinat del polític José Canalejas, president molt estimat a Alcoi, va deixar sense ànims a la societat. La neu també ha fet que en més d'una ocasió Melchor, Gaspar i Baltasar no desfilaren. És el cas de 1908, 1914 i també de 1927, recordada per la magnitud del temporal. La "Nevada Grossa" va començar el 25 de desembre de 1926 i va durar fins al 28 de desembre. Els carrers estaven blancs i no es podia caminar per ells, convertint-se en l'ona de fred més intensa del segle XX a Espanya. Les faroles no funcionaven, hi havia problemes d'abastiment i de comunicació viària, la indústria es va arruïnar i a algunes cases s'havia d'accedir pel balcó i altres es van caure. Passada la Epifania dels Reis Mags encara hi havia massa neu al carrer i els xiquets i xiquetes es van quedar sense la seua festa preferida. 
En 1931 la Segona República Espanyola feia pensar que no es promouria la vinguda dels Reis Mags. Però en realitat es va incrementar els diners destinats als regals per als xiquets i xiquetes. La filà Miqueros va organitzar la Cavalcada d'Alcoi de 1933, tan tradicional com sempre i sense importar els pensaments polítics del govern d'aquell moment. La Guerra Civil Espanyola si va cancel·lar les Cavalcades dels Reis d'Orient de 1937, 1938 i 1939. Sols es va fer una celebració infantil en la que es repartia regals i joguets als més menuts. La pobresa i l'esgotament de la batalla van fer quasi impossible les celebracions, però si es van recollir 4000 joguets i 2000 llibres en 1938. En 1939 els Nadals van passar desapercebuts i la població sols esperava el final del conflicte bèl·lic. Per la postguerra de 1940 van ser necessaris donatius, menjar i regals per a qui estava patint la misèria i Melchor, Gaspar i Baltasar van repartir esperança. L'any 1956 la forta pluja va fer que el Bando es llegira per megàfons i que Ses Majestats recorreren la ciutat en cotxe. El mateix va passar en 1965 i 1969, però la fina neu no va ser obstacle per a que es celebrara la Cavalcada de Reis Mags. En 1983 va haver un conflicte entre l'Associació d'Amics i Dames dels Reis Mags i l'Ajuntament d'Alcoi. La polèmica creada per temes polítics va acabar amb l'Associació i a partir de 1984 és la regidoria de tradicions qui organitza els actes del Nadal Alcoyà. Fins l'arribada del Covid-19 res més havia dinamitat la marca "Alcoi ciutat del Nadal".

BON NADAL!

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites