Analytics

miércoles, 15 de febrero de 2023

LES AMBAIXADES D'ALCOI I ELS ORÍGENS CARLISTES

 La part més antiga de les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi és el dia dels Trons i es tracta d'una representació teatral de la batalla de 1276 entre les tropes mahometanes d'Al-Azraq i els 40 cavallers de Jaume I. Per tant exalten la guerra, un tema violent que estava molt present al segle XVIII quan les festes patronals i les festes militars de soldadesca es van unificar. Les Ambaixades es van crear com a pròleg diplomàtic de l'acte central de l'Alardo, celebrat desde 1570. Sempre hi ha hagut dos ambaixades, en la que els moros conquisten el Castell i en la que els cristians recuperen el poder. Entre 1808 i 1815 es van escriure les Ambaixades de Petrer, Sax i Villena, tres poblacions de les comarques del Vinalopó. Eren texts anònims com els de Bocairent, Onil i Banyeres de Mariola que es van escriure a principis del segle XIX. A les Ambaixades primitives hi ha al·lusions constants a la dinastia borbònica i per això se sap que són anteriors a la mort de Fernando VII i el final de la monarquia absoluta en 1833. El text antic de les Ambaixades d'Alcoi es nombra en una descripció impresa sobre Sant Jordi datada de 1825. No era el mateix text que el de Villena, Petrer i Sax però tenia similituds. De fet l'actual text de les Ambaixades d'Alcoi es va publicar imprès en 1838 i té fragments de les Ambaixades de Villena, Petrer i Sax. Probablement Francisco Antonio Peidro va escriure les Ambaixades d'Alcoi en 1830 i es va tardar un poc en fer una còpia impresa.


El Romanticisme com a corrent cultural i l'interès per l'Edat Mitjana es van deixar sentir a les Festes de Moros i Cristians. Sobretot a les Ambaixades i els noms d'algunes filaes amb tòpics romàntics com els Estudiants, Mariners, Contrabandistes i bandolers. Les persones que van escriure les Ambaixades eren homes d'elits cultes als pobles, normalment de polítiques conservadores. No passava el mateix amb les Ambaixades del Contrabando, que eren més humorístiques. Estaven escrits per persones amb idees progressistes i per això hi havia molta crítica social. La mentalitat romàntica de tendència patriòtica es veu reflectida quan les Ambaixades parlen de nacionalisme espanyol en contraposició als musulmans invasors. La pàtria espanyola i la religió cristiana troben les seues arrels en la Edat Mitjana i el Regne de Castella. Per això a les Ambaixades es nombra a herois com el rei Pelayo, els reis catòlics o el Cid Campeador que lluitaven contra els estrangers. Eren els valors dels partits polítics de dretes del segle XIX i això explica que foren escrits en castellà. 

Paral·lelament, els festers de classe treballadora van crear les seues pròpies Ambaixades i parodiaven els texts més seriosos. Per això en la majoria de localitats hi ha també Ambaixades humorístiques que s'han conservat en llengua valenciana. Són de caràcter popular i expressen l'enginy dels pobles i les crítiques de forma desenfadada. La més antiga que es coneix és la del "Contrabando" d'Alcoi de 1833 i es van anar estenent per altres llocs com Ontinyent, Cocentaina o Ibi. En les poblacions on no hi havia filà Contrabandistes es representava per altres anacròniques. Un dels actes graciosos més coneguts és "l'Ambaixada del Tonell de Muro entre les filaes Mare de Déu i Llana.

L'autor del text actual d'Alcoi era de ideologia carlista, com es demostra quan l'Ambaixador Cristià lluita "Por Dios, la patria y por el rey que sirvo". En 1845 hi ha referències d'una composició poètica i en 1851 d'una prosa dialogada, així que potser per motius polítics va haver dos versions de les Ambaixades alcoyanes, però totes d'estil grandiloqüent. A més a més hi ha abundants referències a la religió catòlica i aquestes van servir de inspiració per a Vicente Boix. Ell va ser l'escriptor de les Ambaixades de Mutxamel i Ibi abans de la seua mort en 1880. Les Ambaixades d'Alcoi van ser adoptades íntegrament en Xixona a les Festes d'agost de 1847. José Senabre també es va basar en les Ambaixades d'Alcoi per a crear les de Muro en 1852. El text antic de les Ambaixades de Cocentaina va ser escrit en 1853 per Juan Bautista Reig i el de Beneixama i Castalla en 1878. Les Festes de Moros i Cristians d'Ontinyent van nàixer en 1860 i desde el primer any van tindre unes meravelloses Ambaixades de José Cervino. Les Ambaixades d'Alcoi han sonat excepcionals en veus com José Linares, Miguel Martí, Francisco Marín o Salomón Sanjuán al segle XX. I als últims anys actors com Juan Javier Gisbert i Ricard Sanz li han donat més rigor. El 24 d'abril de 2023 Óscar Martínez s'enfrontarà com a ambaixador moro al seu rival del bàndol cristià. Antonio Delgado s'estrena en les pròximes Festes de Sant Jordi com a ambaixador cristià. Molta sort!

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites