Analytics

viernes, 17 de mayo de 2019

RESUM MOROS I CRISTIANS D'ALCOI 2019


Alcoi va viure durant el primer cap de setmana de maig les seues Festes grans: Els Moros i Cristians en honor a Sant Jordi Màrtir. La pluja quasi empanya la direcció de l'Himne de Festes en mans de Trinidad Sanchis. Però el bon oratge va acompanyar en la resta de dies de la Trilogia Festera Alcoyana. David Antolí es va estrenar a la Primera Diana com a Sargento Moro. L'ampla representació de esquadres femenines en la Diana i les Entrades va ser un fet destacat i comentat entre els ciutadans. Ja no parlem d'avanços en la integració de la dona en les filaes, sinó de normalització. Els càrrecs festers van oferir boatos molt satisfactoris i les Entrades del 4 de maig van tindre rècord de participació: 12000 persones. Això va ocasionar retrassos en les 2 desfilades i més d'un tall que va allargar tant l'Entrada Cristiana com la Mora. La nota positiva és que les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi són les úniques d'aquesta categoria en tindre la distinció de Bé d'Interès Cultural Immaterial, BIC.

Amb la dècada quasi tancada és pot afirmar que les Festes de Sant Jordi han notat un canvi irreversible en quant a la incorporació de les dones amb drets i deures. No són el 50% del cens fester, però van afegint-se noves cada any. En ple procés d'acceptació i evitant debats, ara toca que les dones també tinguen poder en les juntes directives de les filaes. Les filaes que en 2019 han tingut esquadres femenines han sigut Gusmans, Judíos, Aragonesos, Marrakesch, Realistes, Vascos i Mudéjares. Alguns dissenys femenins són quasi iguals que l'oficial masculí mentre que altres filaes han optat per trages molt distanciats estèticament. La Glòria ja és mixta, però les esquadres de les Entrades no ho poden ser.

Les dos Entrades van despertar fortes emocions en el públic. Les capitanies i alferecies van traure boatos amb temàtiques bastant novedoses i amb gran quantitat de ballets. Pròximament hi haurà al blog https://moroscristiansdealcoi.blogspot.com.es/ una amplia crònica dels 4 càrrecs festers, com tots els anys. De moment mostrem imatges sobre els capitans i alferes de les filaes Tomasines, Muntanyesos, Magenta i Cordoneros i les esquadres de negres.

L'arrancà al Partidor va fer vibrar a tots els alcoyans presents. La baixada de la capitania cristiana pel carrer Sant Nicolau va ser lenta i espectacular. El moment culminant del matí el van presenciar els espectadors de la Plaça d'Espanya, entre ells les autoritats convidades. Una xiqueta i un xiquet de la filà Alcodianos li van fer entrega al capità i la favorita tomasina de les claus de la ciutat. Les campanes de l'Església de Santa Maria voltejaven per a rebre al capità cristià 2019.

Les esquadres d'enmig van estar formades per components de les filaes Cides i Benimerines, amb dos dissenys molt diferents. Altra filà que va tindre esquadra especial en 2019 va ser la filà Berberiscos. L'antiga cavalleria de Bequetes celebrava 150 anys desde la seua fundació i ho van celebrar amb una idea fantàstica per a l'esquadra commemorativa. Van portar a la realitat el disseny del moro que va protagonitzar el Cartell de Festes de 1987. L'obra del pintor Manolo Boix és molt recordada per la qualitat i el dit que subjecta l'arma. Les teles, metalls i l'aparença de l'esquadra del 150 aniversari bequetero recordaven aquell elegant Cartell.

El dia del Patró va començar amb la Segona Diana, on es van poder contemplar esquadres infantils, masculines, femenines i mixtes al ritme de pasdobles. La Processó de la Relíquia va ser el primer acte religiós en el que el Sant Jordiet va lluir el seu trage romà. Álvaro Santacreu Piñero portava un trage clàssic de Daniel Bravo on els colors predominants eren el blanc a la falda, el roig a la capa i el daurat a la corassa. Al casc amb raspall destacava una palmera que feia referència a la filà Verds, on ix la família d'Álvaro Santacreu. A la Processó General es van poder tornar a contemplar la majoria de trages de les capitanies i alferecies. En la vesprada nit del dia Sant Jordi van disfrutar especialment  els càrrecs festers Juan Enrique Miralles, Modesto Moiña, Jorge Candela i Jorge Doménech.

El dilluns 6 de maig va ser el dia elegit per a celebrar l'Alardo. El dia els Trons va tindre moments molt teatrals com la batalla d'espases, les estafetes i sobretot les Ambaixades. Ricard Sanz va obtindre una nota molt alta pel seu paper com a ambaixador cristià i els dos capitans també van ser aplaudits en les seues curtes intervencions. Desprès de la carrera del genet de l'estafeta es van escoltar les obres de José Maria Valls "Alcoi ma pàtria" i "Fortuna favorable". Un grup de músics alcoyans va interpretar aquestes peces musicals inspirades en les Ambaixades d'Alcoi i els seus textos del segle XIX. Els trabucs dels festers van disparar més de 3000 kilos de pólvora, convertint el casc històric del municipi en un terratrèmol sonor. Pel matí la victòria va ser per als moros i per la vesprada per als cristians, tal i com marca la tradició.

Però si algun home va ser feliç el dia dels Trons, eixe va ser Juan Javier Gisbert. L'actual ambaixador moro es despedia del càrrec desprès de 8 anys declamant les Ambaixades. Juan Javier Gisbert va fer seu el paper desde 2013 i s'ha convertit en un excel·lent actor com a ambaixador moro d'Alcoi. Per ara el millor del segle XXI, a l'espera de saber com ho farà Óscar Martínez als anys següents. Juan Javier Gisbert ha sigut un exemple de passió per la festa. S'ha involucrat al 100% en el seu treball artístic com a ambaixador moro, sense deixar que la seua vida privada l'afectara en l'àmbit fester. Tenia molt estudiada la personalitat del personatge i li donava matisos ben interessants. Amb gestos i el to de veu aconseguia que el públic entenguera les intencions d'aquell musulmà diplomàtic que volia la rendició de Jaume I. Pel matí era agradable amb els cristians i els feia promeses, mentre que per la vesprada rebutja als cristians vençuts i es mostra altiu i dèspota. Juan Javier Gisbert ha sigut durant 8 anys la veu de les intencions d'Al-Azraq i ha disfrutat de cada edició festera junt a l'alférez moro, en especial en 2018 quan la seua filà Magenta tenia el càrrec. Més enllà dels parlaments tensos de les Ambaixades, també ha tingut molta afinitat amb l'ambaixador cristià. Es notava que feia un bon tàndem amb Ricard Sanz i el públic ho aplaudia. Desprès de recitar l'Ambaixada desde dalt del Castell li va cedir l'arma a l'ambaixador moro de 2020. Juan Javier Gisbert abraçava als companys i plorava emocionat mentre els alcoyans li dedicaven ovacions i llargs aplaudiments. Gràcies per l'entrega absoluta com a ambaixador moro durant tot l'any i en els diversos actes cultural que ha promogut Juan Javier Gisbert.


El punt i final de la Trilogia Festera Alcoyana es va produir a les 9:30 de la nit. El Sant Jordiet apareixia sobre les almenes del Castell tirant 23000 fletxes. Entre el fum es distingia el trage del xiquet verd Álvaro Santacreu Piñero. L'acte té un sabor agredolç perquè significa que les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi estan a punt d'acabar-se. Mentre el nombrós públic cantava l'Himne de Festes es va disparar un castell de focs artificials. L'espectacle pirotècnic desde el Campanar va sorprendre al públic. Desprès dels festius soparets ja s'emplaçava als alcoyans i alcoyanes a començar els preparatius de les Festes d'Alcoi 2020.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites