Analytics

martes, 5 de enero de 2021

LA BURRETA ALCOI 2021

A pesar de la complicada situació hospitalària que viu la zona d'Alcoi, els Reis Mags vindran desde Orient per a portar regals a tots els xiquets i xiquetes. Així ho va anunciar Carol Ortiz com a regidora de tradicions. La pandèmia del Covid-19 no deixa fer una Cavalcada a l'ús, tan famosa en Alcoi, però si que la comitiva arribe a la ciutat dels ponts. Hi haurà Campament Reial, antorxes i una Adoració. L'acte es farà a la Plaça Espanya a les 11 de la nit, per a evitar aglomeracions i la presència de gent al carrer. Sols estaran Melchor, Gaspar i Baltasar, la Sagrada Família i alguns patges. L'Adoració es retransmetrà en directe i es podrà seguir pels mitjans de comunicació i en vídeo. L'horari s'ha decidit per a ajustar-se al toc de queda i que no s'apropen curiosos a la Plaça d'Espanya, segons ha comunicat l'alcalde Toni Francés. Serà el Facebook i l'Ajuntament els encarregats de portar a terme l'Adoració, amb focs artificials i la música de "Haleluya" de Haendel. Una celebració simple, reduïda i tan austera com els temps durs que ens ha tocat viure. El Cartell de l'estudiant Sara Marín ja era tot un reflex de la senzillesa amb la que aquest any es celebraria la Trilogia dels Reis Mags. Tot i les crítiques relacionades amb l'alta incidència del coronavirus a la comarca, el seguici dels Reis d'Orient es podrà visitar en Alcoi i Ses Majestats també passaran en cotxe pels carrers de Cocentaina, Muro, Benilloba, Ibi i Ontinyent. Segur que els patges ja estan preparant els paquets per a deixar-los misteriosament en les cases. Que la salut ens acompanye per a poder disfrutar del màgic 5 de gener i que vinguen carregats!

El diumenge dia 3 de gener de 2021, les Pastoretes hagueren recorregut el carrer Sant Nicolau per a adorar al Jesuset al Pessebre de la Bandeja. Però degut a les restriccions i per a evitar aglomeracions, es va representar a la muntanya. La serra Mariola va ser aquest any l'escenari de les danses tradicionals i els grups de xiquetes amb panderetes i castanyoles. En un matí fred es van gravar als participants i xirimiters cantant nadaletes i entregant regals a la Sagrada Família. Tot un detall del grup de danses Carrascal, adaptant-se a les mesures de seguretat actuals. També van pujar un vídeo del Bando Reial de 1993, primer any en que va participar el poble davant de la carrossa de l'Emissari Reial. El 4 de gener de 1993 els pastorets van recuperar nadaletes com "A la Run Run", "Pastorets i pastoretes" i "Ja Venen els Reis d'Orient" i també es va estrenar l'obra musical "Crida i Clam" de Gregorio Casasempere. 

Ahir 4 de gener, complint les normes de distància social, els alcoyans i alcoyanes van poder dipositar les cartes en les burretes. No va haver desfilada, sinó que l'acte de "La Burreta" es va fer de forma estàtica en diferents zones de la ciutat. Les bústies de les burretes estaven en Batoi, al parc carrer Mondúver, a Santa Rosa, al parc del Romeral, la plaça Gonzalo Cantó i el passeig de Cervantes. A l'Eixample al parc de l'Uixola i la Rosaleda. Al Centre, al Parterre i la Glorieta. A la Zona Alta, al parc de Cantagallet pel carrer Cavaller Merita. Al Viaducte al passeig Ovidi Montllor. A la Zona Nord a les Aules Verdes, la plaça Ciclista Blas Domingo Llidó i la plaça Santa Rafaela Maria. Els xiquets i xiquetes van poder entregar les cartes on demanaven els seus regals, desitjos i la voluntat. A part de la presència de les burretes, també es van acostar a Alcoi alguns patges, amb mascareta i sense poder donar besets. El tio Piam va declamar el seu pregó acompanyat dels personatges de Tirisiti i Pàgina 66 ho va gravar tot.

L'Emissari Reial està aquest 2021 refugiat al Campament Reial i no baixarà fins la ciutat. És una llàstima que l'augment de contagis de Covid-19 i la tercera onada haja frustrat les activitats del Nadal Alcoyà, entre elles el Bando. Però això no ha impedit a l'Emissari Reial declamar el seu anunci desde el Preventori, gràcies a les noves tecnologies i a l'Associació Cultural Samarita. Les antorxes avisen de que allí estan acampats Melchor, Gaspar i Baltasar i no faltaran a la seua cita el 5 de gener. L'Emissari Reial té un missatge d'esperança per a tot Alcoi, escrit per Pep Jordà. Sols els vídeos i fotos, per exemple la del plujós Bando de 1990, ens permeten recordar l'alegria i nervis que es viuen a Alcoi cada 4 de gener. L'any que ve serà millor!

Vindran els Reis i us portaran la calma.
Com aire fresc, lleuger i silenciós
Que baixarà de dalt de la muntanya
Amb olor de carrasca, pi i auró.
Un airusset, com un somriure amable,
S'escamparà a poqueta nit
i esvairà de cop un any somord
de portes tancades i carrers buits.
Un any d'absències, rencors i pors,
d'hores eternes i dies esquívols
Sense abraçades, Festes, ni petons.
Vindran els Reis i us portaran la màgia
que en Orient significs se capaç.
Capaç d'embaladir-se amb l'encanteri
d'un sender d'antorxes il·luminat
que condueix directe al Campament
on descansen d'un viatge molt llarg,
desprès de travessar mars i deserts,
els Reis Melchor, Gaspar i Baltasar.
Un lloc ocult en el blau de la nit,
sols desvetllat per la llum de la lluna
on es fan realitat tots els desigs.
Vindran els Reis i us portaran joguets.
Sacs de regals per a totes i tots,
que trobareu al calaix d'un armari
o amagats en un racó del menjador.
També hi haurà fardells d'alegria,
feia, salut, treball, pau i il·lusió,
Una claror fina dins l'ànima,
i per al virus un tros de carbó.
Així que, ja sabeu, ben prompte al llit,
que els Reis visitaran els vostres somnis
de seguida que s'hageu adormit.
I així mentre dormiu vindran els Mags.
S'enduran l'odi, la ira, la tristor
i us ompliran el cor de coses bones.
Perquè aprengueu a viure sense por
amb molt d'amor i força d'esperit.
I abans de que se'n tornen a Orient,
mentre l'estel il·luminat s'allunya,
en la foscor immensa de Ponent,
cercareu noves maneres de viure.
I durant un instant tots somniarem
en un món millor, més just i més lliure.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites