Analytics

lunes, 3 de enero de 2022

PASTORETES ALCOI 2022


La Trilogia dels Reis Mags ha començat a Alcoi només iniciar l'any 2022. Les Pastoretes han arrancat al Partidor a les 12 del migdia del 2 de gener de 2022. En aquesta ocasió l'acte s'ha reformulat per a adaptar-se a la pandèmia. Es va suspendre la tradicional "Torrà" que es feia en la Plaça d'Espanya. La participació ha estat controlada i tan sols podien participar les persones pertanyents a les entitats organitzadores. És a dir que les Pastoretes 2022 s'han convertit en un aplec de danses en tota regla. La banda Primitiva d'Alcoi obria la desfilada interpretant "L'entrà dels Reis" de Camilo Pérez Monllor. Han eixit membres del Grup de Danses Carrascal, Grup de Danses Sant Jordi, La Cordeta, Colla el Rebuig i el Grup Sant Jordi. El Covid-19 ha impedit que els ciutadans participaren amb aquests grups però no ha evitat que es reunirien tots al voltant dels carrers per a disfrutar d'aquestes danses i música tradicionals. Xiquetes amb panderetes i castanyoles provocaven els sospirs i aplaudiments del públic. Desde els carros vegetals els pastorets repartien versets en paper, tal i com marca la tradició. Espectadors i participants anaven obligatòriament en mascareta i a més a més havien de presentar el passaport de vacunació amb pauta completa. Les Pastoretes representen l'adoració que se li fa al Jesuset quan ha nascut i en Alcoi es transforma en una mostra de folklore local i trages antics. Infants i majors han fet els seus passos de ball típics al ritme de les xirimites i baix un sol radiant. El recorregut ha sigut el de sempre i a la Bandeja els grups de danses han actuat per a la Sagrada Família, ubicada al pessebre. Tampoc han faltat els burrets, cavalls i el ramat de cabres i ovelles que tanca l'acte. Per als alcoyans i alcoyanes ha sigut una alegria enorme poder recuperar les Pastoretes, ja que al 2021 no es van poder fer. 

El pròxim 4 de gener de 2022 es farà el Bando, amb més burretes que mai. Així s'evitarà que massa gent vaja de colp a tirar les cartes als Reis Mags. S'ha eliminat la participació del poble cantant "Pastorets i pastoretes" o "Barrabàs", però si hi haurà un xicotet seguici per a la carrossa. Aquest any de pandèmia l'escriptora Mercè Climent i el periodista Rubén Cervera s'encarregaran de posar lletra i veu al Bando respectivament. La comitiva arrancarà a la Font Redona i les burretes caminaran fins al pont de Cervantes. L'Emissari Reial està orgullós de vindre a Alcoi desde 1923 i l'any que ve es celebrarà el Centenari de l'acte, encara que les burretes no van aparèixer fins l'any següent. No faltaran les antorxes al Preventori ni el Telegrama. Abans de "La Burreta" farà el seu pregó el tio Piam, datat al segle XIX:

Es fa saber a tots
que per la porta d'Alacant
arribarà a aquesta ciutat
una visita molt important.

L'Emissari de Ses Majestats,
Melchor, Gaspar i Baltasar
ve il·lusionat a avisar
que els tres Reis demà han d'arribar.

Donada la importància
del que us ha de comunicar
pareu batans i telers
i les fàbriques de paper.

La feina heu de deixar
perquè l'Emissari puga apreciar
que Alcoi espera impacient
l'arribada dels Reis d'Orient.

La Cavalcada de Ses Majestats mantindrà el recorregut desde El Camí fins el final de l'Avinguda País Valencià, just abans del pont de Cervantes. S'iniciarà a les 6 de la vesprada del dimecres 5 de gener de 2022. Tots els patges seran majors d'edat, Melchor, Gaspar i Baltasar a camell no besaran i tampoc es repartiran caramels o altres productes al públic. Es reduirà el número de participants perquè tots els actes siguen més fluids i la gent estiga el menor temps possible al carrer. Està prohibit el contacte entre participants i públic, encara que tots aniran amb mascareta. Per a complir amb la normativa actual l'aforament de la Plaça d'Espanya serà limitat i controlat per a l'acte de l'Adoració, ja que és estàtic. Hi haurà 1.240 entrades distribuïdes en 7 sectors que es podran aconseguir de forma gratuïta a través de ticketalcoi.com amb un màxim de 5 entrades per persona. Seran nominatives, és a dir, cada entrada tindrà el nom de la persona corresponent i per accedir caldrà dur l'entrada, presentar el certificat de vacunació i el Dni. 

Carol Ortiz, regidora de tradicions ha dit "És important destacar que no estem en un any normal, estem en situació de pandèmia i tots hem de sacrificar-nos, demanem sentit comú i comprensió a la ciutadania". Hi haurà un dispositiu especial de seguretat, ja que al camp de futbol del Collao també es jugarà el partit de la Copa del Rei "Deportivo Alcoyano- Real Madrid". En la CXXXVII Cavalcada d'Alcoi les entitats que acompanyaran als Reis Mags seran l'Associació contra incendis forestals d'Alcoi, la Unió Ciclista d'Alcoi i la filà Navarros pel seu 150 aniversari. Participaran menys grups i pastorets per a que siga més ràpida, però si hi haurà antorxers, grups de danses, les bandes de música i colles de xirimiters i els patges amb més escales que normalment. Una Cavalcada dels Reis d'Orient diferent però que segur resultarà emotiva i esperançadora. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites