Analytics

lunes, 17 de abril de 2023

GLÒRIA I GLÒRIA INFANTIL ALCOI 2023

Amb l'arribada de la Glòria, Alcoi va emetre una senyal inequívoca de que Nostra Festa ja està ací. El Castell de Festes està plantat i no ha plogut, lo qual és un mal presagi. Però el Cartell Anunciador de Toni Miranda transmet un missatge de tranquil·litat, germanor i pau i l'atrezzo de l'enramada està muntat. El dia 9 d'abril de 2023, Diumenge de Resurrecció, va començar amb la Processó dels Xiulitets, el so de les botijes i de "Desperta't Alcoi" del mestre Gori. Però va ser a les 10 del matí quan la Pasqua florida servia com a punt de partida de les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi. Feia calor i a la Plaça d'Espanya ja esperaven els 28 gloriers. D'entre tots ells destacaven les dones de les filaes Mudéjares, Cordoneros, Marrakesch, Cides, Gusmans, Vascos i Navarros. Es van poder contemplar 7 dissenys femenins prou semblants al masculí, sent la primera volta que es veia la modificació del trage femení de la filà Mudéjares.

La Glòria 2023 serà recordada per la tornada a la normalitat absoluta. L'any passat encara es va viure una Glòria Major amb mascaretes, taules limitades i algunes restriccions. 2022 va significar la recuperació dels actes al carrer, desprès del trist silenci de 2020 i 2021. Dos anys en que el Sargento Moro no va poder agafar la llança ni escollir pasdobles sentats. Per això la duració del càrrec de David Antolí serà més llarga de l'habitual: 6 anys. La Societat Musical Nova d'Alcoi va posar el contrapunt sonor al bàndol moro. David Anontlí de la filà Ligeros va disfrutar molt de l'acte fins que va acabar més tard de les 2 del migdia amb una potent mascletà. La puntualitat no està sent la millor als últims anys i per això el president de l'Associació de Sant Jordi està demanant solidaritat amb els demés participants. Sobretot tenint en compte els retrassos horaris que estan tenint les participatives Entrades als últims anys. Ja la Glòria ha resultat multitudinària i per això s'espera una gran afluència de públic.


El Sargento Cristià és novat i es va sotmetre al gust ciutadà d'aquells experts en l'art de fer el cabo amb la llança. Jordi Seguí Orejuela, de la família dels "Quaranta" de la filà Alcodianos, va superar el repte amb nota. El seu trage amb ploma blanca el va dissenyar un amic seu: l'alférez moro 2018. Santi Carbonell, que també és conegut per la seua militància política de dretes i la defensa del col·lectiu LGTB, va guanyar el concurs de bocetos. El trage es composava de túnica blanca amb la creu roja de Sant Jordi i al·lusions a la filà Alcodianos per mitjà del peto i el color verd. La capa granate tenia brodats en or els escuts de les 14 filaes cristianes. La Glòria mixta va ser més palpable al bàndol cristià, amb unes emocionades glorieres que van aguantar el llarg trajecte dels 3 trams pel casc antic d'Alcoi. La Corporació Musical Primitiva d'Alcoi va participar en la Glòria per amor a l'art. La Penya Bon Humor i la Plaça de Dins van ser els llocs neuràlgics de la diversió, on les litrones de "mentireta" ajudaven a combatre les altes temperatures.

Els càrrecs de les filaes Cruzados, Ligeros, Alcodianos, Mudéjares i Andaluces van repartir detalls als gloriers. El mateix ritual es va repetir a la Glòria Infantil d'ahir, dia 16 d'abril. L'acte dedicat als xiquets i xiquetes desde 1965 tenia un gran canvi en aquesta edició. 2023 passarà a la història per ser l'any amb la primera Sergenteta de les Festes de Sant Jordi. I va ser amb el bàndol moro encara que ella és festera de la filà Aragonesos. A les 12 del migdia, Abril Albero Cloquell s'estrenava com a Sergenteta Mora d'Alcoi amb el pasdobles "Al cel" de Francisco Valor. La xiqueta tenia els nervis i l'emoció de saber que inicia un futur esperançador per a les festeres, desprès de molts entrebancs i discriminació. Per a Saoret, Sargento Cristià 2009-2012, l'arrancà de la seua filla com a Sergenteta Mora "no es pot descriure en paraigües". Una frase de broma que ha passat als anhels populars de la Glòria Infantil. Pel bàndol cristià va ser Juan Abad qui va alçar la llança al Partidor al compàs de "Un moble més" de Julio Laporta Hellín. El Sergentet Cristià també va arrancar forts aplaudiments dirigint la seua esquadra mixta. Els glorierets van arribar al carrer Santo Tomás cansats, ja que havien matinat per a fer la comunió i esmorzar a les filaes.


L'oratge està sent excepcional en tots els actes preliminars de la Trilogia Festera Alcoyana. Hui dia 17 d'abril és el torn d'un acte religiós amb molt de poder de convocatòria. Es tracta del tradicional Trasllat de Sant Jordi el Xicotet, que mescla solemnitat i alegria. La figura de José Rabasá estarà acompanyada pels devots amb ciris i les bandes de música locals. Un dels protagonistes serà el contrabandista Nicolás Sánchez Linares, el xiquet Sant Jordiet 2023. A les 20:15 s'iniciarà la Processó desde el Temple de Sant Jordi fins l'Església Arxiprestal de Santa Maria. Allí es farà el Triduo dels dies 18, 19 i 20 d'abril.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites