Analytics

domingo, 9 de abril de 2023

INFORMACIÓ FESTES ALCOI 2023


La Trilogia Festera Alcoyana 2023 s'aproxima com un riu d'aigua viva. En cada acte es pot interpretar sociològicament la idiosincràsia d'un col·lectiu que demostra així la forma de ser dels alcoyans i alcoyanes. És difícil trobar l'equilibri entre la disciplina dels actes protocol·laris i l'alegria dels actes lúdics. Perquè Nostra Festa no tindria tan de valor social sense la felicitat que regala i que tant vam trobat a faltar als anys de pandèmia. Per uns dies podem oblidar els problemes i preocupacions sobre inflacions i guerres. Quan el públic aguanta el mal oratge es demostra que les Festes d'Alcoi són úniques i que no ens amedranta ni la pluja ni el vent. Les Entrades inunden de color els carrers d'un casc antic luxós i burgès, però que també té cases amb desperfectes i llocs en ruïnes. En qualsevol moment de l'any és important reclamar millores urbanístiques i de conservació del centre històric, és a dir el cor de la ciutat dels ponts. El protagonista de les Festes de Moros i Cristians sempre és un xiquet de 9 anys. En aquest 2023 el Sant Jordiet serà Nicolás Sánchez Linares de la filà Andaluces. L'estudiant del col·legi la Salle portarà un trage romà de Paco Verdú amb detalls contrabandistes.

"Maxac" de la filà Cruzados, nascut en Fageca, serà el capità cristià 2023. Jesús Mullor Massanet i els seus cavallers desfilaran amb una estrena musical de Francisco Valor: "Crucis Petra". Les carrosses i les idees dels germans Piñero faran que siga un càrrec molt innovador, sobretot per motius familiars i la unió amb la favorita. Al boato ambientat en la Primera Croada i la construcció templària de catedrals hi haurà 3 ballets de les acadèmies de Mapi Moltó, Gawazi i Inma Cortés. Tots els trages seran de Santi Carbonell, incloent l'esquadra de negres amb la marxa cristiana "Llebeig" de Saül Gómez.

L'anterior Mossèn Torregrosa de la filà Alcodianos va ser Miquel Jordà Linares en 2007. 16 anys desprès ell serà l'alférez cristià 2023. Un home molt implicat en el món musical i per això tot el boato estrenarà marxes cristianes de Francisco Valor. La suite "Almirall" gira entorn a la figura de Roger de Llúria, primer governador del Comtat de Cocentaina d'on formava part la xicoteta vil·la medieval d'Alcoi. Tot el càrrec elegant està dissenyat per Santi Carbonell i hi haurà un ballet de Carmina Nadal i altre de Gabri Amador, que s'estrena a les Entrades d'Alcoi. L'esquadra de negres en canvi serà obra de Juan Climent i Francisco Valor els ha composat la peça musical "Alcodiànima", dedicada a "Quaranta", l'alférez cristià 1993 de la filà Alcodianos.

Un fester de la filà Ligeros encapçalarà l'Entrada Mora 2023. Es tracta de Salvador Micó Cardona de 55 anys que es convertirà en el primer capità moro en baixar amb la sublim "Uzul el selmim" de Camilo Pérez Monllor. Aquest any Santi Carbonell és el dissenyador dels 4 càrrecs festers, però el boato de la filà Ligeros serà de Juan Climent. La temàtica girarà entorn als desitjos d'un geni de la làmpara i les llegendes de cavalleria d'un guerrer musulmà. Segur que hi haurà molta màgia al boato ligero de la vesprada del 22 d'abril, on participarà el ballet de Rafa Felipe i 3 de Virginia Bolufer. L'esquadra de negres de Santi Carbonell estrenarà la marxa mora "Yasué lluna mora". A més a més arrancarà la primera esquadra de blancs femenina amb una amazona com a cabo batidor.

L'alférez moro 2023 és històric perquè serà la primera persona amb diversitat funcional que desempenya un càrrec fester. D'aquesta forma s'obri la porta a que les Festes d'Alcoi siguen més inclusives, avançant cap a un segle XXI amb igualtat d'oportunitats. La filà Mudéjares ha confiat en Alfonso Caerols Peidro com a alférez moro i la seua discapacitat no li està impedint disfrutar de cada acte. La seua il·lusió ha contagiat als cavallers i dames i també a Santi Carbonell que li ha preparat un disseny espectacular. El boato de la coneguda filà Palominos estarà ambientat en l'exili d'Al-Azraq al regne nazarita de Granada. El visir es preparava a l'Alhambra per a atacar a Alcoi en la coneguda Tercera Revolta de 1276. El boato comptarà amb 2 ballets de Gawazi i Ana Botella i l'esquadra de negres de la filà Mudéjares va escollir un boceto de Juan Climent. Tancaran l'Entrada Mora amb la peça magistral d'Amando Blanquer "Any d'alferis". Però al seguici hi haurà dos estrenes musicals com són "Oráculo" i "Al Mithal".

Les esquadres d'enmig de 2023 corresponen a les filaes Gusmans i Judiós i tindran un disseny bèl·lic de César Vilaplana i un disseny africà de Juan Climent respectivament. A les Entrades de 2007 ja van traure esquadres de negres molt originals i recordades. Ens agradaria que al Mig es recuperaren música festera poc escoltada a Alcoi, més enllà de les típiques marxes mores i cristianes que sempre sonen o altres de compositors contestans que es repeteixen fins l'extenuïtat. Per exemple la filà Muntanyesos en el seu 100 aniversari baixarà amb un pasdoble antic: "El desitjat". L'esquadra commemorativa del Centenari es basa en una idea de César Vilaplana, membre de l'Escata. Una efemèride que s'hauria d'haver celebrat a l'any 1921, però que no s'ha pogut fer fins enguany per la crisi sanitària del Coronavirus i la capitania cristiana de la filà Muntanyesos en 2022.

Hui es celebra a Alcoi, la Glòria com a pregó de la Trilogia Festera Alcoyana. Jordi Seguí Orejuela debutarà com a Sargento Cristià a la Plaça d'Espanya. Però els primers en arrancar a les 10 del matí són les filaes mores. Els desitgem també un diumenge feliç als gloriers infantils. Hauran d'esperar fins al dia 16 d'abril per a disfrutar del meu moment fester. A més a més hi haurà molta presència femenina, sobretot a la Glòria Infantil. Les xiquetes de hui en dia xafen fort i prometen un futur magnífic en el que respecten les tradicions. Molts dels dissenys femenins s'estan adequant per a ser semblants al masculí i aconseguir l'uniformitat que ara fins hi tot demana l'Associació de Sant Jordi.

La vesprada del dia 17 està reservada al Trasllat del Sant Jordi el Xicotet, una processó senzilla que donarà pas al Triduo al Temple de Sant Jordi. Durant les nits hi haurà Entraetes al carrer Sant Nicolau, Sant Llorenç i l'Avinguda País Valencià. Es poden comprovar el calendari dels 10 dies de desfilades nocturnes al següent enllaç: https://moroscristiansdealcoi.blogspot.com/2023/03/calendari-entraetes-alcoi-2023.html. Per últim el divendres 21 d'abril la protagonista serà Silvia Gómez com a directora de l'Himne de Festes. Serà la sexta dona en dirigir la coral i les bandes a la peça musical "El Sig" de Gonzalo Barrachina. Alcoyanes i alcoyans, a disfrutar de les millors setmanes de l'any!

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites