En aquest 2023 s'ha celebrat el 70 aniversari de la coronació de la Verge dels Lliris. Va ser en 1953 quan el Papa del Vaticà va proclamar oficialment a la Verge dels Lliris com a patrona de la ciutat dels ponts. Va ser una de les primeres voltes en que es va organitzar una Romeria a Alcoi ja que es commemorava el III Centenari del miracle del bulb amb una imatge de la Verge dels Lliris. La continuïtat de la Romeria a la Font Roja no va ser una prioritat per a les autoritats feixistes, per molt religiosa que fora la dictadura de Francisco Franco. La Romeria no és una tradició tan antiga, ja que es fa anualment desde finals dels anys 70. El 6 de juliol de 1979 l'Associació de Sant Jordi va preparar baix la pluja una Romeria extraordinària al Carrascal. Degut a l'èxit, l'Ajuntament va convocar en setembre altra Romeria en Acció de Gràcies a la Verge dels Lliris. Ja als anys 80 l'organització correria a càrrec de l'Arxicrofradia de la Verge dels Lliris. Aquesta entitat mai remarca els orígens de la Romeria per a fer creure a la gent que es fa de tota la vida, però no és una tradició centenària. En 2003 les celebracions van tindre més afluència degut al 350 aniversari de la trobada de la Verge dels Lliris. Fins hi tot la filà Maseros va portar en andes l'escultura de la Verge dels Lliris i Sant Felip.
Reme Perelló és la presidenta de les camareres de la Verge dels Lliris, alcaldessa perpètua d'Alcoi. L'Arxicofradia de la Verge dels Lliris és una espècie de secta catòlica, reduïda en components, que tradicionalment ha estat liderada per una dona. Però això no la converteix en una associació feminista, més allà de que les presidentes siguen les típiques senyores amb cardat, devoció i idees conservadores. Dos recordades presidentes de l'Arxicofradia de la Verge dels Lliris són donya Marcela Martínez i donya Maite Pinilla. La Revista Lilia es presenta desde 1962 gràcies a la comissió cultural. La intenció dels relacionats amb l'església és apropar la patrona d'Alcoi als joves, ja que és una tradició més de les persones majors i casi tots els participants són jubilats.
L'Ofrena a la Verge dels Lliris del dissabte 16 de setembre no va ser multitudinària, però si van participar entitats de la ciutat i les autoritats civils. Va faltar més megafonia a la Plaça d'Espanya i més rams de flors. El toc simpàtic de l'acte el va protagonitzar el grup de Danses Carrascal amb els populars passos de ball i castanyoles. Per fi l'enramada de les Festes de Moros i Cristians s'havia desmuntat i els operaris havien col·locat banderes blanques i blaves en relació a la Mare de Déu. Amb una decoració mariana i senzilla, la Verge dels Lliris va passar pel carrer Sant Nicolau entre aplaudiments. La banda de música va interpretar alegres pasdobles sentats com "Musical Apolo" en la vispera del dia gran. Indalecio Carbonell va ser el pregoner en un acte on també van participar els capitans i alferes de 2024.
La pujada al paratge natural de la Font Roja del passat 17 de setembre de 2023 va començar amb pluja, com l'any anterior. Però poc a poc el cel es va despejar i les filaes Muntanyesos i Aragonesos van poder repartir el seu herberet matutí. Els nombrosos romers i romeres custodiaven per davant i per darrere a la imatge peregrina de la Verge dels Lliris. Enguany s'han utilitzat menys autobusos per a que pujaren les persones majors interessades en seguir la missa de campanya i l'esmorzar. El sol estava present quan la Verge dels Lliris i Sant Felip van arribar al Santuari de la Font Roja acompanyada de xirimiters i tabaleters tocant la peça musical "El Sabater". La jornada va acabar feliçment i amb la mirada cap a la veïna localitat de Ibi que va patir unes plujoses Festes de Moros i Cristians fins al final.
Per altra part, l'Associació de Sant Jordi ha estat en boca de tots aquestes setmanes per les noves decisions que ha acordat la Junta Directiva de Juan José Olcina. El president del Casal va anunciar que el concurs d'Olleta del Mig Any canvia d'horari i es farà de matí. Per tant la proclamació de les filaes guanyadores es farà al migdia a la Glorieta. Però la novetat principal és que les Entraetes del dia 21 d'octubre s'avancen a les 18:00 i es celebraran de vesprada per a que puguen desfilar les 28 filaes fins la 1 de la nit. L'Associació de Sant Jordi ha demanat als festers i festeres complir amb els horaris de manera rigorosa. La proposta sorgida de la filà Benimerines ha sigut aprovada pels primers trons. La Presentació de càrrecs serà una setmana abans, el dissabte 14 d'octubre de 2023. També s'ha preparat una modificació de l'Ordenança Festera per a donar la possibilitat d'esquadres mixtes. Un fet impossible fins ara a les Festes d'Alcoi perquè per uniformitat no es permet mesclar els dissenys masculins i femenins. El Casal de Sant Jordi deixa l'opció de que cada filà decidisca si tindre un trage únic o 2 diferenciats per sexes. Una idea democràtica que es deixa a llibertat de les filaes, ja que es podrà fer esquadra mixta si el disseny de la filà és idèntic. La integració de les dones en Nostra Festa traspassa altra barrera, ja que el text encara no aprovat deixa la porta oberta a càrrecs femenins. Les dones podrien ser alférez en el futur, però s'especifica que el Mossèn Torregrosa i el Sant Jordiet han de ser representats per un home, tal i com marca el personatge històric. Per a que els càrrecs festers continuen tenint uns valors, també es tindrà en compte la idoneïtat del seu trage. Els càrrecs han de vestir de l'època de les disputes medievals entre moros i cristians, estant obligats a mantenir l'estil militar i l'estatus social de l'Edat Mitjana. L'Associació de Sant Jordi i les seues comissions busquen adaptar-se a les mentalitats del segle XXI, enfortir les relacions interpersonals en el marc de la integració, el respecte, la convivència de tothom i no tolerar cap tipus de segregació ni discriminació de gènere o identitat sexual.
La sexta edició de la Setmana Modernista d'Alcoi es consolida com un homenatge a Virginia Soler, la primera dona inscrita als estudis de Medicina d'Alacant i Barcelona i que va exercir la seua vida laboral a Alcoi. L'Associació de Sant Jordi ha participat organitzant la projecció la pel·lícula de les Festes de Moros i Cristians 1923, ja que aquest any es compleix el centenari desde que Armand Guerra gravara la Trilogia Festera Alcoyana per primera volta. Les exposicions, conferències, balls, teatre i tallers han continuat tota la setmana i ara arriben els dies grans de la Fira Modernista. GUIÓ D'ACTES:
DIVENDRES, 22 DE SETEMBRE=
·19:00- Pregó a la plaça d'Espanya i danses tradicionals.
·20:00- Cercavila modernista popular fins a la plaça Ferràndiz i Carbonell.
·20:30- Vals modernista, a la plaça Ferràndiz i Carbonell.
DISSABTE, 23 DE SETEMBRE=
·10:00 a 13:30- Escenificació a la Plaça d'Espanya d'un mercat de finals del segle XIX amb oficis de l'època.
·10:00 a 20:30- Visita guiada "Dansa i modernisme. L'expressió d'un món interior", al Conservatori de Música i Dansa Casa de Escaló.
·10:30 a 14:00 i 17:00 a 21:00- VI Fira Modernista d'Alcoi al parc de la Glorieta. La comitiva popular inaugurarà la Fira Modernista junt als xirimiters i tabaleters del grup La Cordeta.
·11:00- 150 aniversari de la Creu Roja d'Alcoi amb la participació de bombers maniobrant contra incendis, jocs populars, i enfermeres ballant masurques.
·12:00- Manifestació popular contra els Consums, recorregut des de la Plaça de Ramon i Cajal fins a la Plaça d'Espanya.
·14:00- Picnic modernista, al Passeig de Cervantes.
·17:00- Balls populars com polques, vals i masurques organitzat pel Grup de Danses Carrascal a la Glorieta.
·17:30 a 20:30- Jocs infantils modernistes al carrer Sant Llorenç.
·18:00- Recreació de la col·locació de la primera pedra de l'Escola Industrial,
·18:30- Representació d'un teatre del Grup de Danses Sant Jordi: "Que em passa doctora? La malaltia de l'amor" a la plaça d'Espanya.
·19:00- Interpretació musical d'havaneres al Templet de la Glorieta. És un gènere musical que van portar a la ciutat els soldats militars que tornaven de la Guerra de Cuba.
·19:30- Declamació de textos modernistes per part del Grup de Teatre dels Salesians acompanyats de xirimiters.
·20:00- Cabaret modernista al Teatre Calderón i amb un espectacle coreogràfic de Sol Picó.
DIUMENGE, 24 DE SETEMBRE=
·10:00- Xocolatada solidària a la plaça Ramon i Cajal.
·10:30 a 14:00- VI Fira Modernisa d'Alcoi al parc de la Glorieta.
·11:00 a 13:00- Ruta guiada temàtica al Cementeri d'Alcoi.
·12:30- Representació teatral del conte de Nadal "Tito Titot" ambientat en Alcoi a principis de 1900.
·12:30- Balls modernistes a la Plaça de Ramón i Cajal.
·13:00- Recreació d'un duel a pistola, al Templet de la Glorieta.
·13:00- Presentació teatralitzada del llibre de misteri "La cambra secreta" d'Emili Agulló al Hotel Reconquista.
No hay comentarios:
Publicar un comentario