Analytics

viernes, 30 de agosto de 2024

LUIS SANUS: PINTOR I DISSENYADOR D'ALCOI

Un dels dissenyadors festers més carismàtics d'Alcoi és Luis Sanus Pastor. Un almogàvar enamorat de la Llaganya i la resta de filaes de la seua ciutat. A pesar de viure a Alacant mai ha abandonat les seues arrels i ha sabut transmetre eixa passió a la seua família. Sent alcoyà d'una família nombrosa i vinculada a la filà Llana, el seu amor a les Festes de Moros i Cristians i la música festera era inamovible. Així que quan Luis Sanus era un jove estudiant de Belles Arts ja s'interessava pels trages de càrrecs i esquadres de negres. A més a més en la seua infància va viure el desenvolupament massiu dels boatos que li van fer fixar-se en bocetos. Als anys 90 ja tenia els seus propis referents en el disseny fester: Luis Solbes i Alejandro Soler. En 1995 Luis Sanus es va graduar a la Universitat de València i ja era un especialista en aerografia. La seua llicenciatura li va permetre viure dels quadres i dedicar-se a dibuixar que és lo que més li agrada al món. Ha fet exposicions a Madrid, Alacant, València, Oviedo, Alcoi i Elx. La seua afició a les Festes de Sant Jordi van fer que s'unira a altra faceta professional. Va començar el seu camí artístic amb xicotetes col·laboracions amb filaes per a renovar banderins i petos del dispar. La plasticitat de les seues creacions ha marcat una pauta en les Entrades i anem a recórrer la seua trajectòria.

Els seus inicis es van produir en l'Entrada Cristiana de 1995. La filà Mozàrabes, amb la que tenia molta relació i parentesc, li va escollir el disseny per a l'esquadra d'enmig. Una primera oportunitat que Luis Sanus no va desaprofitar i va mostrar un trage amb planxes que brillaren al sol desde tots els angles. Més multicolor va ser la seua segona proposta: L'alferecia cristiana 1995 de la filà Andaluces. La família de Mario Sancho va ser la pionera en vestir trages de Luis Sanus amb una estètica concreta entre guerrera i bandolera. El boato també va ser contrabandista i molt aplaudit, especialment la idea de Luis Sanus de que l'alférez cristià i la favorita baixaren per l'itinerari en calesses.

El debut de Luis Sanus al bàndol moro va ser accidentat i ple de contratemps. La filà Marrakesch havia perdut al seu dissenyador de capçalera: Luis Solbes que havia mort desprès de dissenyar l'alferecia mora 1995. No hi havia dissenys pòstums per al capità moro 1996 i es va confiar en Luis Sanus per a donar-li un nou enfocament a la idiosincràsia de la filà més marroquí. Jaime Navarro va portar un trage espectacular que trencava amb tot lo anterior i la filà Marrakesch presentava un boato coherent i ple de sorpreses. Dies abans de l'Entrada Mora es van cremar les carrosses en un incendi a la nau de Sant Vicent del Raspeig. El primer tro, Luis Sanus i nombrosos treballadors es van posar mans a l'obra per a reconstruir totes les carrosses en unes jornades esgotadores. El 22 d'abril tot estava refet, però altra catàstrofe va ocórrer al posar-se l'oratge en contra. La capitania mora 1996 va baixar acompanyada d'una forta pluja que no va cessar en tota la vesprada. Luis Sanus desfilava com a cavaller perquè havia entaulat una bona amistat a Jaime Navarro. Va veure com el seu projecte global feia brollar les llàgrimes dels mirons, sobretot veient les favorites en palanquí, la magnífica esquadra de negres o al capità moro de peu sense el seu trono mentre sonava la marxa mora "Tarde de abril". L'únic raig de sol que es va veure en aquell boato va ser el del ballet de Carmina Nadal. Les complicacions es van superar amb èxit i és una capitania mora molt recordada per l'esforç de la filà Marrakesch.
 

A Muro també va haver treballs de Luis Sanus en la capitania cristiana 1996 de la filà Mare de Déu. Per desgràcia el temps tampoc va ser benèvol a l'Entrada Cristiana dels veïns murers. A l'any següent Luis Sanus va fer alguns trages per a la capitania cristiana 1997 de la filà Asturianos d'Alcoi. Era amic de la favorita i li va dissenyar un vestuari juvenil i guerrer que va seguir la mateixa línia que els cavallers i les dames. Es va trencar amb els colors ocre i negre per a fer el ballet del bosc asturià. Va ser la primera coreografia d'Ana Botella, caracteritzada com un arbre verd i marró amb fulles a les mans.

La filà Benimerines desempenyava la seua segona alferecia mora en 1998 i volien ser innovadors. Luis Sanus va encertar presentant un boato complet inspirat en Àfrica. Als bocetos es jugava molt amb colors obscurs i no se li tenia por a la falta de llum nocturna. Els esquemes en conjunt dels grups de boato van ser molt alabats, així com el ballet de ritual al tòtem de Virginia Bolufer. L'alférez moro de negre va ser molt bèl·lic junt als seus cavallers i la favorita de Paco Berenguer també va ser molt africana per l'ús de plomes. El boato tribal va patir de nou les inclemències de l'aigua i Luis Sanus començava a tindre una maledicció amb la meteorologia. 

La mala sort del dissenyador per fi es va trencar en 1999 al boato de la capitania mora de la filà Benimerines. El sol va fer lluir els variats i guerrers dissenys femenins que servien de guàrdia per al càrrec. Ja a la presentació del boato es va notar el triomf benimerí ja que la presència de dones va ser multitudinària en aquella Entrada Mora. A partir dels bons resultats de l'any anterior, la capitania mora 1999 va tindre una línia més magrebí que va ser molt alabada.

Luis Sanus va nàixer en 1972, any recordat per la capitania mora de la filà Llana. Ell havia sigut moro de xicotet i li feia molta il·lusió dissenyar un càrrec per a la filà de son pare. En 1999 li va arribar eixe encàrrec al posar en paper tot el seguici de l'alférez moro. Un boato senzill molt llanero ambientat en un zoco àrab i en les beduïnes que tornaven de les dunes del desert per a vendre els seus productes artesans. Fins hi tot el símbol de la palmera va estar present en un ballet increïble al ritme de "L'entrà de la Kàbila Ben Kurda". Les tendetes, parasols i l'ariet són bocetos que demostren el nivell de detall i implicació de Luis Sanus en la seua faena.

Les esquadres de negres de la filà Llana havien sigut qüestionades en ocasions anteriors per resultar extravagants i estranyes. Així que Luis Sanus es va proposar parar aquella mala fama amb 2 trages diferents per als càrrecs de final de segle. Els joves llaners feien l'esquadra de negres en l'alferecia mora 1999 i el disseny tenia que ser impressionant. Confiant en l'energia de Luis Sanus, van quedar satisfets del resultat pel volum del casc amb fulles de palmera. Se li va afegir pintura fluorescent a un trage que ja resplandia utilitzant el groc de la filà Llana. Per a l'esquadra de negres del capità moro 2000 es va optar per reinterpretar el disseny oficial. En honor a son pare va crear un trage de llanero mudat però sense resultar luxós. La sobrietat dels colors i el símbol de la palmera a la capa roja van agradar molt. Entre la solera d'aquells esquadrers es trobava el pare de Luis Sanus i els seus companys de tota la vida i per això no van demanar propostes a cap altre dissenyador. La pompositat ja venia donada pels veterans i la peça musical "Marxa del centenari" que va sonar en aquella vesprada del 5 de maig.

Altre repte per a Luis Sanus va ser dissenyar tota una alferecia cristiana per a la filà Mozàrabes, amb tot el que comporta buscar nexes entre la cultura àrab i cristiana. Les característiques pròpies dels Gats feien difícil aconseguir un boato llarg per a l'alferecia cristiana 2001. Al final va resultar un càrrec cohesionat i humil on el protagonisme el tenia l'alférez cristià de blanc: Paco Jordà i les seues dos filles. Una favorita portava un trage musulmà amb turbant i l'altra una túnica cristiana amb corona. L'esquadra de negres va ser molt potent amb l'ús de pells de tigre i plomes de faisà al cap, en contraposició amb l'austeritat del ballet d'Ana Calvo sobre banderes i la ferida de Déu.

La imaginació va continuar en la capitania cristiana 2002 de la filà Mozàrabes, on l'ambigüitat entre moros i cristians va ser encara més evident. De fet el capità cristià, Manolo Rico, va desfilar a peu amb un trage 100% moro amb bombatxos, turbant i mitges llunes. La favorita de blau era entre senyorial i agressiva però tota l'elegància es va perdre en una esquadra de negres amb molts metalls i cuero marró en el que les simetries eren importants. El boato va començar ceremonial, desprès va ser diplomàtic i al final més fantasiós amb els gegants entre un bosc femení i el ballet d'Ana Calvo.

En la filà a la que eixia, Luis Sanus va desenvolupar el boato de la capitania cristiana 2003 de la filà Almogàvars. La percussió, la fusta i el metall van ser la clau d'uns dissenys emparats en el lema "Desperta ferro!". Els grups de boato van ser uniformes, junt als del capità cristià José Moiña, fins arribar al ballet final. Ana Botella i Luis Sanus van crear un drac de foc amb vaporoses ales i una nova peça musical d'Àngel Lluís Ferrando: "Feres". Les batalles dels mercenaris catalans van quedar reflectides en un boato Llaganya molt medieval i rítmic.

L'alferecia cristiana 2004 de la filà Tomasines arrancava amb el ballet d'Ana Botella. La col·laboradora de Luis Sanus va traure al carrer un drac amb cua de peix i uns ventalls blaus molt adequats. Els colors de les Tomasines i la combinació de blaus i rojos van ser la base d'un boato ben fet i estructurat, però amb poca història darrere. La dinàmica del boato va ser bona, destacant l'olor a encens amb la que els cavallers van desfilar en la carrossa del drac. L'esquadra de negres de l'alférez cristià 2004 estava formada per xics joves amb molta força. Això es va saber transmetre en un disseny ferotge que ha acabat sent icònic pels metalls, la forma del casc platejat i les plomes: Blaves a la falda i roges a la capa.

El cromatisme de la filà Tomasines en l'alferecia 2004 va continuar amb la capitania 2005, on Luis Sanus va tornar a coordinar el boato. El fil conductor era una celebració a un castell de l'Edat Mitjana i per tants els bocetos van tindre una línia més de palau. La noblesa va ser patent en les teles, sobretot al ballet de la cort que va coreografiar Ana Botella. La compenetració entre pintor i ballarina va ser total i es va notar al triomf al carrer. La teatralitat de les donzelles, reis, bufons, acròbates i arlequins va omplir de colorit aquella Entrada Cristiana. El bon temps va afavorir que els trages més metàl·lics dels grups de llançeres destacaren, encara que moltes es van fer el trage femení de la filà Tomasines que també va dissenyar Luis Sanus. Uns amics de Luis Sanus feien l'esquadra de negres del capità cristià 2005 i per tant van acudir directament a ell per al boceto. Variaven les tonalitats blaves i grises i alternativament cada esquadrer tenia les plomes d'un color al casc en cresta. Les pells naturals de cérvol i els metalls platejats arredonien una esquadra de negres que va estrenar la marxa cristiana "Paco Jover" amb marcialitat.

Discrepàncies amb les empreses de confecció per l'elecció de teles, pensant en els futurs lloguers de trages, van fer que Luis Sanus ja no s'encarregara de més boatos al complet. En 2005 va supervisar la creació de l'esquadra de negres de l'alférez moro de la filà Cordoneros. Un boceto fantàstic que respectava la identitat cordonera, els colors i les plomes bicolors. Encara que el resultat va ser òptim i meravellós, al pintor no li va agradar la forma de treballar dels fabricants. Els criteris per a escollir tipus de maquillatge també van ser distints i això va acabar cremant a Luis Sanus. La falta de idees i la desmotivació van fer que s'allunyara del disseny fester. La seua carrera pictòrica va seguir a Alacant on a més a més va formar família. Però la connexió amb Alcoi i les seues filaes no va desaparèixer mai. De fet en 2008 va pintar el Cartell de Festes i poques voltes es va aconseguir tanta unanimitat positiva en les valoracions. Les formes, detalls i la pintura fosforescent van deixar bocabadat al públic el 1 d'abril de 2008. Un any especial per a Luis Sanus en el que també va fer el seu primer boceto per a un Sant Jordiet. Jacobo Cerdà era el xiquet de la filà Almogàvars que encarnava al patró d'Alcoi i ho va fer amb un disseny impecable. Les influències romanes eren clares i se li va afegir a la corassa el símbol del drac, tan associat a la filà Almogàvars. A la capa portava el Barranc del Sinc i l'escut d'Alcoi.

En l'àmbit del disseny gràfic, Luis Sanus no sols ha fet el Cartell de Festes de Moros i Cristians, sinó que també se li va encarregar el Cartell de la Romeria a la Font Roja de 2017. La Verge dels Lliris com a patrona de la ciutat apareixia d'esquenes i envoltada d'espines dins d'una flor. Altre projecte de Luis Sanus fora de les Entrades va ser el del disseny de la "Cavalcada Cívica de Jaume I". El 9 d'octubre de 2008 es commemorava la reconquesta de València quan en 1238 van entrar les tropes per la Torre de Serrans. A més a més era l'any del 800 aniversari del naixement de Jaume I el Conqueridor. La direcció artística de Luis Sanus va fer que tot girara al voltant del rei de la Corona d'Aragó. Una data històrica que va estar passada per aigua a conseqüència de la típica gota freda de la tardor. Als carrers de València els va faltar la calidesa del públic alcoyà, i això que va haver molta gent refugiant-se amb paraigües. No era una Entrada Cristiana, sinó una desfilada de genets a cavall, ordres militars, el centenar de la Ploma amb ballesters, la Reial Senyera, cavallers medievals amb armadures, princeses i abanderats que no van lluir del tot per ser una vesprada tan humida. Per a Luis Sanus va ser una experiència inèdita i intensa a la capital, al mateix temps que criava als seus fills.

Tancant un cicle complet de càrrecs, Luis Sanus Pastor va dissenyar l'esquadra d'enmig de la filà Mozàrabes. Feia 14 anys havia inaugurat la seua vessant de dissenyador amb els Gats i retornava als cristians que vivien en territori àrab. La solejada Entrada Cristiana de 2009 va tindre una solemne esquadra especial amb túnica roja i turbant blanc que recordava al capità cristià de 2002. En aparença un vestit de l'Islam però amb creus, escuts i sanefes associats als cristians. La serietat amb la que van desfilar anava acord amb el trage i la marxa cristiana "Doro el gat". A més a més Luis Sanus va fer el disseny femení de la filà Mozàrabes i actualment s'ha substituït perquè s'allunyava massa del trage masculí.

Era l'època en la que totes les filaes alcoyanes s'estaven fent un disseny femení molt diferenciat del masculí. La filà Almogàvars també va acudir al seu propi component per al trage de dona. A dia de hui la Llaganya continua amb aquell genial trage que va fer Luis Sanus per a les acompanyants. No té el roig característic de la filà Almogàvars però resulta eficient i ja ha hagut esquadres de joves dianeres. El disseny femení va tindre variants i Luis Sanus va fer molts bocetos abans de que s'acceptara el definitiu.

El capità cristià 2012 de les Festes de Muro va buscar a Luis Sanus per a que dibuixara els trages del seu càrrec. L'alegria de Dani Jover va animar al pintor a involucrar-se en un projecte fora d'Alcoi. Era per a la filà Maseros i tenia com a argument el cultiu del raïm i el procés del vi. Els colors del camp i de la vendimia estaven presents als ballets, els trages de les favorites i del protagonista: El capità masero 2012 va ser recordat pel gran boato i l'emoció murera.

Altre any gloriós per a Luis Sanus va ser el 2016 per l'Entrada Cristiana d'Alcoi. Qüestions familiars el van dur a dissenyar el càrrec de la filà Mozàrabes. El seu tio Francisco Baldó era el capità cristià i per a ell va crear un conjunt efectiu entre el veterà, les seues netes com a rodelles, els cavallers en altra carrossa i la favorita i les dames juntes. Es va basar en manuscrits mossàrabs del segle X i formes geomètriques que recordaven als tapissos. La capitania cristiana 2016 va agradar molt pels colors vius conjugats i va ser molt emotiu. També al mateix any la filà Almogàvars tenia l'alferecia cristiana i va estar materialitzada per Javi Gandia. L'amic li va demostrar lleialtat a Luis Sanus encarregant-li els trages d'alférez i favorita. Els dos van resultar molt guerrers, amb molts metalls platejats i teles en blanc i negre que van ser tremendament acceptats pels mirons.

2017 va ser primordial per a Luis Sanus i segurament el més important de la seua vida com a fester. La filà Almogàvars el va triar com a capità cristià i ell va dissenyar tot el seguici. Va estudiar els costums de les tropes mercenàries per a que tot el boato tinguera un fonament historicista. 3 ballets que contaven l'ús del ferro, el saqueig de pobles i la defensa de les dones a Galípoli precedien a la favorita i les dames precioses. La dona i els 2 fills que Luis Sanus van ser el cor d'una capitania cristiana amb moltes al·lusions als dracs i gàrgoles. Es va representar Jerusalem, Mallorca, Cerdanya, Montpellier i Nàpols per ser les regions conquerides pels consells almocatens i adalils. El trage del capità cristià 2017 estava format per una corassa d'escames de cuero marró i una túnica blava de macramé. Un disseny bonic que concordava amb els combatius cavallers, tots sobre una plataforma de taulons de fusta utilitzats pels almogàvers per a defensar-se. Un càrrec memorable com la música que se li va composar: La marxa cristiana "Rictus" d'Àngel Lluís Ferrando que ja era més que un company per a Luis Sanus. Gràcies per totes aquestes aportacions a les Festes de Moros i Cristians.

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites