Jordi Sellés Pascual ha estrenat per fi el seu Cartell de Festes d'Alcoi, pensat per a l'any 2020 i aplaçat durant 2 anys per culpa la pandèmia del Covid-19. Abril és sinònim de Festes de Moros i Cristians, i els alcoyans i alcoyanes ja ho introdueixen desde el primer dia. Milers de persones s'apropen a la façana de l'Ajuntament per a estar present en el moment de la presentació del Cartell. Els professionals de la cartellística es sorprenen per aquest fenomen social i l'interès que suscita contemplar l'obra. Hi ha llocs on es fa pròlegs, en altres el "Xupinazo", "la Publicació" o "La Crida" o fins hi tot es convida a algun famós per a que actue com a pregoner. Però en Alcoi el punt de partida el té un pintor o fotògraf, en aquest 2022 el conegut Jordi Sellés. El dia 1 d'abril s'indentifica com una data amb significat d'arrancà, com també és imprescindible un punt i final. En el cas d'Alcoi és l'Aparició de Sant Jordi que indica que ha acabat Nostra Festa. Tal volta el descobriment del Cartell de Festes li resta valor a la Glòria com a proclamació festera. Però cada acte té una intenció concreta d'anunciar la proximitat de les Festes de Sant Jordi, i més en aquest any en que s'han ampliat els dies d'Entraetes. Es pot considerar que el descobriment del Cartell de Festes és la portada d'un llibre i en 2022 la primera pàgina i la introducció seran les Entraetes nocturnes. Contingut i forma canvien en cada acte previ a la Trilogia Festera Alcoyana, però la intenció és la mateixa. Una volta més el debat serà rellevant durant setmanes i segur apareixen paròdies i memes que es fan virals a les xarxes socials.
Entre dispars de focs artificials, el Sant Jordiet Fernando Rius va destapar el Cartell més innovador desde el de Nani Serrano en 2017. Per als càrrecs festers 2020-2021-2022 el més especial del 1 d'abril ha sigut el retrobament amb tothom. Les autoritats es mostraven emocionades pel retorn de Nostra Festa. Carol Ortiz ja havia vist el Cartell abans de la Quarentena per ser la regidora de Tradicions i opina que és festiu i no li falta res. Jordi Sellés s'ha llevat l'espineta de no poder presentar el seu Cartell durant tant de temps i l'espera se li ha fet eterna, com a tota la població. Però el dissenyador fester ha tingut sort ja que sols el fred ha acompanyat l'acte, desprès de 3 setmanes de plujes intenses i continues. Curiosament el dia 1 d'abril de 2020, en ple confinament, també va ploure molt. Si tot haguera sigut normal, Jordi Sellés haguera tingut una estrena del Cartell passada per aigua, com també va passar al 2019. Jordi Sellés, especialista en dissenyar esquadres de negres, es suma als artistes que en 2022 han ampliat el patrimoni de l'Associació de Sant Jordi. L'altra artista és Aurelia Massanet que va presentar la Portada de la Revista de Festes. De forma extraordinària, la nit del 1 d'abril és la primera amb Entraetes, per a repartir la participació de totes les filaes i esquadres de negres al llarg dels caps de setmana i altres dies del mes d'abril.
Jordi Sellés tenia ja alguna idea prèvia quan la regidora de Tradicions li va encomanar l'obra en 2019, i va acceptar immediatament a pesar de la repercussió civil que té. A més a més és un any important per a Jordi Sellés perquè traurà al carrer el boato de l'alférez moro de la filà Ligeros i el trage nou dels timbalers i trompeters cristians. La idea principal del Cartell de Festes 2020-2022 són els cascs de les 28 filaes alcoyanes, tant en la versió del trage masculí com del femení. Entre tota l'algaravia de colors s'entreveuen escuts, armes i símbols de les 28 filaes i també begudes típiques d'Alcoi. També es mesclen instruments musicals i elements tradicionals de Nostra Festa, com el plat d'olleta, els paraigües, els metxeros i puros, el carro de neteja o les creus i mitges llunes. Les lletres "Alcoi" en color groc tapen els arcs de l'enramada festera. S'informa de les dates amb un original "2022" amb un 0 fent referència a les Festes cancel·lades de 2020. Baix de la tipografia s'aprecia el casc i la fletxa del Sant Jordiet i el Castell de Festes junt al pergamí de l'Estafeta. Una volta més el Barranc del Sinc apareix al Cartell de Festes de Moros i Cristians, com a emblema de la ciutat i unificador dels dos bàndols. Jordi Sellés, fester de la filà Magenta i de la filà Ligeros, ha amagat detalls dedicats a les seues filaes del cor. L'obra està dibuixada a ma i li la dedica a la seua família. El Cartell de 2022 recorda a l'estil del de fa 10 anys, que va fer el il·lustrador de còmics Raül Botella poc abans de morir. El d'aquest any és més fosc però alegre i alguns l'han comparat amb les vinyetes de "Buscando a Wally".
Moltíssims mòbils van gravar el moment del descobriment del Cartell de les Festes de Sant Jordi 2022, prova patent de que vivim en un mon informàtic on el "Whatsapp" va funcionar com a transmissor de la novetat anual del Cartell de Festes. El Cartell sempre té defensors i detractors però hi ha prou unanimitat amb l'obra de Jordi Sellés Pascual i la rebuda ha sigut entusiasta perquè està representat tot l'imaginari fester en poc espai, tal volta massa abarrotat. El pintor nascut en 1963 ja va fer la portada de la Revista de Festes de 2011. La gala "Vespra d'abril" va recordar els actes fets durant el 2021, especialment aquells del Mig Any d'octubre com la "Cavalcada dels 40 Cavallers de Jaume I". El president de l'Associació de Sant Jordi, Juan José Olcina, va demanar prudència per a que no hi hagen més onades ni crisi sanitàries i que els horaris es complisquen. També es va tindre en el record a tots aquells que han perdut la seua vida pel Coronavirus. "Pels que estan i pels que, per desgràcia, no estan" van aquestes Festes d'Alcoi 2022, desprès de mesos de minuts de silenci per les víctimes de la pandèmia mundial. En uns temps tan durs no s'ha perdut la il·lusió compartida de desfilar tots junts el pròxim 22 d'abril. Units i amb responsabilitat farem unes Entrades inoblidables.
No hay comentarios:
Publicar un comentario