jueves, 12 de mayo de 2016

CELEBRACIÓ POST NÚMERO 500

Aquesta publicació del Blog http://moroscristiansdealcoi.blogspot.com.es/ és converteix en la número 500 i hi ha que celebrar-ho i donar l'enhorabona i les gràcies a tots aquells que ho han fet possible i han donat informació o cedit fotografies per a que les 500 publicacions siguen una realitat i formen part de l'univers de les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi.

Per a començar hi ha que destacar que aquest blog és anònim, no dona informació personal ni tampoc opinions que puguen ferir sensibilitats. L'únic objectiu és arribar a la població alcoyana i que tinguen orgull de les Festes de Moros i Cristians que tenen els 60000 habitants de la ciutat. No es busca lucrar-se, ni guanyar diners a partir de les noves tecnologies. I la veritat ens importa ben poc el reconeixement o l'agraïment per part de l'Associació de Sant Jordi o altres estaments de Nostra Festa. Nosaltres ens devem als visitants que entren al blog diàriament. 

Poc importen les visites, ni la fama ja que la funció del blog és recopilar dades de les Festes de Sant Jordi i presentar-les d'una forma interessant. Les col·leccions de fotos també són molt importants al blog i són la base per a tindre un àlbum complet de cada capitania o alferecia, a part d'altres detalls i actes relacionats amb el mon dels Moros i Cristians.

Com la fotografia és l'element vital del blog hi ha que agrair a tots aquells fotògrafs que tenen obres seues publicades al blog. Alguns d'ells són Paco Grau, Elías Seguí, Toni Miranda, Juan Martínez, Xavi Terol, Alba Soler o Francisco Tomás. Hi ha que remarcar els estudis fotogràfics de "Somosmonos" i "Estudios Cyan" i els mitjans de comunicació "Pàgina 66", "Aramultimèdia", "Radio Alcoi", els periòdics locals, "Les Muntanyes", "TVA" i "Portal Fester" I com no tampoc ens podem oblidar de col·laboradors que ens ajuden a investigar i aconseguir curiositats desconegudes. Gràcies a Enric, Kiko, Pedro, Nacho, Óscar, Carmina, Jesús i altres persones que han posat el seu granet d'arena.

Però sobretot hi ha que donar les gràcies a aquells que realment fan que les Festes de Moros i Cristians siguen una realitat al carrer. És a dir als dirigents de l'Associació de Sant Jordi, als festers, als músics i als espectadors. Ells conformen un cúmul de sentiments que es veu reflectit col·lectivament durant tres dies d'abril. Així que també hi ha que nombrar así als dissenyadors que han fet tan grans les Entrades. Alguns ja han mort com Alejandro Soler o Luis Solbes, altres estan retirats com Rafael Guarinos, Paco Aznar o els germans Sempere, i la resta continuen en actiu sorprenent-nos any rere any. Ells són: José Moiña, Jordi Sellés, Roberto Pérez, Luis Sanus, Paco Verdú, Ernesto Ferràndiz, Pablo Miró, César Vilaplana, Alfredo Mullor i David Verdú. Però els que estan tenint més èxit als últims anys són Juan Climent i Santi Carbonell. Les Festes d'Alcoi també estan nutrides per les marxes mores i cristianes i d'açò s'encarreguen grans compositors com Amando Blanquer, José Maria Valls, Saül Gómez, Francisco Valor, José Rafael Pascual Vilaplana, José Maria Ferrero, Francisco Esteve o José Pérez Vilaplana. A ells va dedicat l'apartat del blog Música Festera.

Per supost als càrrecs festers també hi ha que donar-los l'enhorabona perquè sempre ens deixen un bon sabor de boca quan desfilen amb les seues carrosses. No els podem nombrar a tots però estan inclosos capitans, alferes, Sant Jordiets, ambaixadors, sargentos i demés càrrecs principals. La valentia i imaginació que demostren els festers i festeres han fet que Alcoi tinga les millors Festes del mon. I també hi ha una xicoteta menció a les coreògrafes que tots els anys obsequien als espectadors amb espectaculars Ballets enmig dels boatos. Elles són:  Virginia Bolufer, Ana Botella, Carmina Nadal, Ana Calvo, Inma Cortés, entre moltes altres.

Ara parlarem de cada apartat del Blog. El primer de tots és Curiositats Festeres. Podem veure una sèrie de anècdotes i també recopilacions de detalls que envolten les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi. Informació sobre actes, heràldiques, el patró, vídeos i altres tipus de dades interessants o desconegudes. Potser hi ha algun error i demanem perdó per ells.

Altra part fonamental del blog són les cròniques sobre les Entrades de cada any. Les cròniques estan separades per càrrecs: Capità Cristià, Esquadra d'Enmig Cristiana, Alférez Cristià, Capità Moro, Esquadra d'Enmig Mora i Alférez Moro. La edició de 2016 està programada per a estiu, però de moment podem disfrutar de moltíssimes fotografies de tots els càrrecs, esquadres i boatos que han eixit a Alcoi desde fa 30 anys. Aquest apartat ha significat anys de treball i recerca que tenen com a resultat una ampla crònica fotogràfica de 180 càrrecs festers. Punxant sobre els enllaços següents es pot accedir a cada any i començar amb l'alférez moro per acabar amb el capità cristià i el Cartell de Festes:

Sobre els "Rankings d'Esquadres" hi ha que dir que la participació ha sigut irregular i en alguns anys hem rebut molts correus amb els vots i en altres ocasions, sobretot amb els anys més llunyans, no s'han valorat tant les 6 esquadres que habitualment ixen a les Festes d'Alcoi. Actualment està obert el termini de votacions per al "Ranking Esquadres 2015". Acabarà prompte però encara hi ha temps per a enviar les votacions a seserino.95@gmail,com i dir quina és la vostra esquadra preferida. Hi ha hagut edicions amb un clar guanyador com 19901993 o 1997 i altres més renyides com 19961999200420052008. Les més recents també van tindre uns resultats sorprenent.  L'edició sobre les esquadres de 2006 va ser la més igualada perquè hi havien esquadres impressionants i finalment va haver un empat entre la filà Maseros i la filà Cordoneros que tenia la capitania mora. 

L'apartat de Fotos Antigues alberga tots aquells reportatges fotogràfics anteriors a 1985. Hi ha recopilacions de càrrecs i esquadres dels anys 70 i últimament també s'han sumat recopilacions de capitans d'altres pobles que celebren Moros i Cristians com per exemple Cocentaina, Ontinyent, Muro o Ibi.

Al Guió d'actes s'explica que es fa a la ciutat en cada dia de la Trilogia, així com també té publicacions sobre els actes preliminars del mes d'abril. Cal recordar que les Festes d'Alcoi no són sols desfilades, sinó que també tenen un dia dedicat a Sant Jordi i l'últim dia té molta pólvora gràcies a l'Alardo. Tradicionalment han sigut els dies 22,23 i 24 d'abril

A l'apartat de La Ciutat d'Alcoi es parla d'aspectes urbans que té el municipi. Alcoi és atractiu turísticament pels seus edifics modernistes i pels seus paratges naturals. En aquest apartat trobareu informació sobre edificis, ponts, personatges famosos d'Alcoi i la resta de festivitats que té la ciutat. Com la Cavalcada de Reis Mags és molt important per a Alcoi també hi ha un apartat dedicat al Nadal Alcoyà.

Tornant al tema de les Festes de Moros i Cristians hi ha que recordar que Alcoi té 14 filaes en cada bàndol i a totes elles les estimem i aplaudim. Les 28 filaes estan presents a les cròniques sobre els càrrecs festers però també expliquem breument la història de les filaes tant mores com cristianes: LlanaJudíosMiquerosXanosVerdsMagentaCordonerosLigerosMudéjaresAbencerrajesMarrakeschRealistesBerberiscosBenimerinesAndalucesAsturianosCidesMaserosGusmansVascosMozàrabesAlmogàvarsNavarrosTomasinesMuntanyesosCruzadosAlcodianos i Aragonesos.

L'últim apartat del Blog és molt important per a estar al dia en tot el que ocurreix al mon fester. Es tracta de Notícies festeres que resumeix les últimes novetat que han passat a les filaes o l'Associació de Sant Jordi. És simplement informació actualitzada de actes que s'organitzen a Alcoi i tenen alguna relació amb els càrrecs festers o Sant Jordi. També s'anuncia qui fa el cartell, qui serà el Sant Jordiet, quins són els dies de la Trilogia o qui dirigeix l'Himne de Festes. Hi han publicacions sobre el Mig Any i Fontilles i també es donen els horaris d'entraetes o s'explica que ha passat a les reunions del Casal.

Ja per acabar, ens queda agraïr a tot el públic pel recolzament rebut desde l'any 2009, quan aquesta xicoteta iniciativa d'internet es va convertir en realitat el dia 8 d'abril, en plena primavera. Gràcies per valorar l'esforç que respecta actualitzar el post setmana rere setmana. I poc a poc arribarem a les 1000 publicacions, encara que potser tardem 7 anys més. Encara no hem arribat al milió de visites però continuarem avant fins aconseguir-ho. Els comentaris positius són molt agradables i demostren el suport que té el blog. Per això continuarem publicant posts a aquest blog, fent més gran cada apartat i per damunt de tot fent més gran Nostra Festa. Perquè la volem i forma part de nosaltres. Sense l'estima cap a les Festes de Moros i Cristians no s'entendria aquest treball desinteressat que fem dedicat a tots els alcoyans. 
MOLTES GRÀCIES A TOTS! VISCA SANT JORDI!

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites